onsdag 7 mars 2018

Stamcellsforskningen går framåt

Läser en artikel på sajten Biostock som handlar om stamceller.
Ett svenskt företag,Xintela, vars VD intervjuas i artikeln.
Xintela beskriver sin verksamhet enligt följande: Xintela är ett svenskt biomedicinskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer med fokus på ledbroskskador och hjärntumörer.
Xintelas markörer är specifika proteiner som sitter som igenkänningsflaggor på vissa cellers yta. 
Markörerna gör det möjligt att identifiera och selektera en viss typ av stamceller som kan utvecklas till broskceller.

Ur artikeln får vi ganska bra info om utvecklingen inom stamcellsforskning.

Nyligen gjordes ett stort avtryck i marknaden för stamcellsterapier då japanska Takeda Pharmaceuticals meddelade avsikten att förvärva belgiska TiGenix i en affär värd upp till 632 miljoner dollar. Den höga insatsen bekräftar att cellterapimarknaden tagit ordentlig fart och att Japan – där svenska Xintela har etablerat samarbete inom samma fält – är en fortsatt expansiv marknad inom regenerativ medicin. 
Cellterapi, behandling med hjälp av stamceller, är en form av regenerativ medicin. Detta område genomgår just nu snabba förändringar såväl inom forskning och utveckling som affärsmässigt, vilket också har lett till ökat inflöde av riskkapital i sektorn.

En bidragande faktor till detta är också en kortfattad passus från det amerikanska läkemedelsverket FDA i the 21st Century Cures Act, vilket i ett slag ger flera modaliteter inom cell- och genterapi möjligheten att erhålla specifika regulatoriska genvägar fram till ett marknadsgodkännande. Här fastslås bl.a. att preliminär klinisk evidens som indikerar att en behandling fyller ett stort medicinskt behov, kan erhålla s.k. regenerative medicine advanced therapy(RMAT) designation.
Kraftig marknadstillväxt att vänta inom regenerativ medicin
Att läkemedelsmyndigheterna har börjat se på regenerativ medicin, d.v.s. cellterapier, genterapier och vävnadsregenerering, med nya ögon kommer högst sannolikt att få en betydande effekt på läkemedelsbolagens riskvilja att satsa på detta område. Rapporten Global Regenerative Medicine Market Analysis & Forecast to 2021 visar att den globala marknaden för regenerativ medicin värderades till 18,9 miljarder dollar 2016 och att den kommer att öka till över 53,7 miljarder dollar år 2021, med en årlig tillväxt på 23,3 procent.
BioStock kontaktade Xintela för att få en kommentar till den rådande utvecklingen inom regenerativ medicin, referensaffären mellan Takeda och TiGenix samt betydelsen av dessa händelser i relation till Xintelas egen utveckling.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela, hur ser du på affären mellan Takeda Pharmaceuticals och TiGenix? Signalvärdet av en så stor affär inom ert område är ju uppenbar, men finns det några konkreta sätt på vilka Xintela kan dra nytta av den?
Vi tror att detta banar väg för att fler stora läkemedelsbolag kommer att ta strategiska beslut att göra betydande investeringar inom regenerativ medicin och cellterapi. Detta kan i sin tur öka intresset för Xintelas stamcellsteknologi och positivt påverka Xintelas möjligheter att hitta samarbetspartners eller licensiera sina stamcellsprojekt och snabbare ta en stamcellsprodukt hela vägen till marknaden. TiGenix, liksom Xintela, utvecklar allogen stamcellsterapi, vilket visar att detta koncept är attraktivt för produktutveckling inom området.
Myndigheterna i USA arbetar för att förenkla och snabba på processerna för utveckling av nya läkemedel inom regenerativ medicin i likhet med myndigheterna i Japan, som är föregångare och nu ligger i framkant inom området. Att utveckla en stamcellsterapi skiljer sig på många sätt gentemot utveckling av konventionella mediciner, vilket innebär att befintliga lagar och riktlinjer på vissa sätt är hämmande för utvecklingen av dessa produkter. Nuvarande förändringar och uppmärksamhet kommer att påskynda utvecklingen av avancerade terapier och leda till fler godkännanden av produkter inom regenerativ medicin.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Min kommentar
Den här artikeln är absolut intressant för oss PHI,are.
Den berättar att stamcellsforskning nu börjar accepteras alltmer.
FDA i USA lättar på regelverket vilket ger signaler till forskare och läkemedelsbolag att de nu kan gå in med större resurser (R/R).
Marknadstillväxten bedöms öka från 18,9 miljarder $ till 53,7 miljarder $ på en 5års skala.
För att forska inom detta område krävs bra utrustning.
Forskare behöver tillgång till mikroskop som inte färgar in celler då dessa celler är de som ska studeras och senare behandlas för att slutligen återföras in i patient.

Notera att Japan anses som auktoritet inom stamcellsforskningen.
PHI har levererat HoloMonitor till 6 japanska Unis.
För att refresha alla aktieägare så påminner jag om att Japans främsta medicintekniska forskningsinstitut investerade i 2 nya HoloMonitrar förra året.

"Japans främsta medicinska forskningsinstitut, Institute of Medical Science vid University of Tokyo, beställde nyligen två HoloMonitor M4.5 instrument till ett samlat listpris om €75 000, exklusive rabatt. Tillsammans med RIKEN och Kyoto University leder institutet Japans nationella satsning för att befästa Japans världsledande position inom regenerativ medicin.
Alla specialiserade celler i våra kroppar (t.ex. muskel-, blod- och hjärnceller) skapas ur stamceller. Stamceller är ospecialiserade celler som under givna förhållanden utvecklas till vävnads- eller organspecifika celler. Regenerativ medicin syftar till att styra stamcellers utveckling för att reparera eller ersätta sjuka celler, vävnad och organ. Cellterapier och regenerativ medicin har potential att behandla och bota några av de mest förödande och kostsamma folksjukdomar som idag plågar mänskligheten.
Konventionell läkemedelsutveckling använder odlade celler för att testa nya läkemedel före de testas på människor. Regenerativ medicin är radikalt annorlunda i att cellerna i sig själva är behandlingen. 
Traditionella metoder är olämpliga för att studera stamceller eftersom de kräver att cellerna färgas med giftiga färgämnen, vilket påverkar cellernas beteende och omöjliggör transplantation. HoloMonitor tillåter forskare att studera stamcellers utveckling utan dessa giftiga färgämnen."
Ska vi gissa att artikelns info berättar att marknaden för PHI,s HoloMonitor ökade med X % ?
X = 10,25,50,100 %?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar