onsdag 5 april 2017

Nytt diagnosverktyg i vardande

Idag tänkte jag belysa en nyhet, eller rättare sagt 2 nyheter, som marknaden helt missat digniteten av.
Vi backar först tillbaka till november månad 2016.
2016-11-17
 EU grants 2,1 million euro to Phase Holographic Imaging and Malmö University....

Europeiska kommissionen väljer ut PHI för att tillsammans med partners utveckla bättre metoder för att diagnostisera cancer. Arbetsnamn GlycoImaging.
Bland partnerna hittar vi Malmö Högskola, och universiteten i Umeå, Köpenhamn och Åbo.
Dessa kan vi kalla "mjukvarukompetenser".
Vi hittar även tyska BAM Bun­de­sanstalt für Ma­te­ri­al­forschung und -prü­fung (BAM)
som medverkande i detta projekt.
BAM kan vi kalla "hårdvarukompetens".

Verksamhetsbeskrivning:
BAM, an internationally recognised centre of excellence for safety in technology and chemistry, offers business and research a unique range of measurement and process techniques in an interdisciplinary context.
By working with the economically independent centre of excellence BAM, businesses can realistically and plausibly assess the safety of their products.

Reliable and high-quality certificates, assessments, endorsements, documentation of testing and research confirm the conformity of products or machinery with the high standards of German quality culture.
As a federal research institution, BAM is also a reliable partner for research projects relating to safety in engineering and chemical handling.

BAM`s medverkan i detta projekt är att testa och dokumentera mjukvaran i en hårdvarumiljö.
För att slutligen certifiera och godkänna resultatet/produkten till marknadsentre´.

PHI´s Holomonitor är grunden och hårdvaruskalet allt ska byggas kring.

Men tillbaka till EU´s uppdrag till PHI med partners.
Nuläge är att standarddetektering av cancer sker via proteiner (behäftade med s.k. markörer) som är förknippade med cancer.
Detta ger info om att cancer är identifierad, men inte hur aggresiv och elakartad den är.
Nya och en ökande mängd bevis pekar på betydelsen av kolhydrater (behäftade med s.k. markörer) kopplade till elakartad cancer.
Skillnaden mellan godartad (benign) och elakartad (malign) cancer är att malign cancer metastaserar och skickar ut dottertumörer som är de mest svårbehandlade och med stor dödlighet.
Att på ett tidigt stadium identifiera malign cancer har stor betydelse för vilken behandling att sätta in och med det bromsa och stanna upp förloppet och i slutändan nå patients överlevnad.


Docent Anette Gjörloff Wingren, Malmö Högskola kommenterar:
- “Onkologisk forskning och diagnostik är i behov av billiga och robusta markörer för att detektera kolhydrater. Projektets målsättning är att tillgodose detta behov genom att kombinera specifika kolhydratmarkörer – i form av molekylärt präglade polymerer eller ‘plastantikroppar’ – med holografisk mikroskopering”,

Efter detta projekts tillkännagivande utökades det nu i mars månad med ytterligare resurser:
2017-03-20
PHI and Malmö university receives 2,3 million kr...

Phase Holographic Imaging (PHI) tillsammans med en grupp av experter från bl.a. Malmö högskola beviljades nyligen ett bidrag om 2,3 miljoner kronor från statliga KK-stiftelsen. Projektanslaget syftar till att i nära samarbete med GlycoImaging utveckla förbättrade metoder för att detektera blodburna cancerceller med benägenhet att metastasera.

“Det långsiktiga målet är att utveckla nya och förbättrade kliniska metoder för att diagnostisera cancer. Samma metoder kan med fördel även användas i prekliniska sammanhang. Projekten bidrar därför också med expertis och resurser till att i närtid förbättra och utöka vår nuvarande produktlinje av HoloMonitor-produkter, ämnade för den prekliniska forskningsmarknaden”, säger VD Peter Egelberg.

Kommentarer och länkar:
2017-03-22 
Det saknas idag metoder för att enkelt upptäcka cancer, till exempel med ett blodprov. 
Cancer upptäcks därför i allmänhet först då patienten söker vård på grund av symptomen cancern framkallar. 
Tyvärr innebär detta att cancern riskerar att behandlas för sent.
- Innan cancern ger symtom frigörs ofta cancerceller i blodet. 

Förbättrade detektionsmetoder av blodburna cancerceller skulle göra det möjligt att upptäcka aggressiv och svårbehandlad cancer på ett tidigare stadium med ett rutinmässigt blodprov, säger Anette Gjörloff Wingren, professor vid Institutionen för biomedicinsk vetenskap och verksam inom Biofilms – Research Center for Biointerfaces.

 - Det långsiktiga målet för båda projekten är att utveckla nya kliniska metoder att upptäcka cancer långt tidigare än vad som är möjligt idag. 
Samma metoder kan även användas i prekliniska sammanhang, säger Peter Egelberg, VD på Phase Holographic Imaging.

2017-04-01
En stor utmaning när det gäller att besegra cancer är att hitta vägar för diagnos och behandling i ett tidigt skede. 
Cancer sker i flera steg då cellerna omvandlas till maligna tumörceller. 
Om man kan hitta cancercellerna i ett tidigt stadium är det större sannolikhet att cancern är behandlingsbar. 
För att kunna göra detta behövs effektiva diagnostiska verktyg som kan avgöra cellens status i ett tidigt skede.
I projektet GlycoImaging kommer vi att tillgodose detta behov genom att utveckla nya molekylärt präglade prober, MIPs, som binder specifikt till glykaner på tumörceller. 
Dessa "plastantikroppar" kommer att utvecklas och användas för realtidsmikroskopering av biomarkörer på cancerceller och i klinisk diagnostik. 
Genom att låta polymer/material forskargrupper samarbeta med ledande molekylärbiologi- och diagnostikforskargrupper, samt expertisföretag, kommer vi att utforma ett mycket interdisciplinärt forskar- och utbildningsnätverk med ambitiösa vetenskapliga mål tillsammans med ett attraktivt program för studenter.
Forskningsprojekt

Min kommentar:
Värdet av att nå ut på marknad med ett nytt diagnosverktyg kanske inte ska värderas i kronor och ören, utan som ett nytt effektivt hjälpmedel för de som är i riskzonen att drabbas av elakartad cancer.
Men det går onekligen inte att bortse från ett ekonomiskt värde för PHI.
I dessa bägge sammanlänkade projekt äger PHI det kommersiella värdet av forskningsresultaten samt rätten att licensiera  alt sälja teknik/färdig produkt.
Det detaljen har marknaden helt missat anser jag.
Utöver tidigare åstadkomna framsteg som ex vetenskapliga publikationer, fsg-utveckling, nya marknader och nya användningsområden ska vi enligt mitt förmenande addera värdet av ovanstående.
Mvh the99

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar