Från dagens artikel klipper jag ut de delar som är av intresse för oss PHI,are.
Från Biostock´s sida. |
Cell- och genterapi öppnar upp potential för helt nya, individualiserade medicinska behandlingar mot svåra och obotliga sjukdomar. Globalt görs stora forskningsinvesteringar inom området och i Sverige har en nationell satsning dragits igång under namnet CAMP, Centre for Advanced Medical Products, med målet att bli världsledande inom utveckling av avancerade biologiska läkemedel. Idogen och Xintela är två ledande cellterapibolag som deltar i satsningen.
Vetenskapsrådet och Vinnova investerar 48 miljoner i den nationella satsningen på cell-och genterapi, CAMP, där 25 olika aktörer i Sverige ska verka för ett internationellt forsknings- och utvecklingscentrum inom avancerad terapi för medicinska produkter. En central del i satsningen spelar Lunds Life Science-hub Medicon Village, som bland annat kommer att arrangera den första svenska nationella konferensen för ATMP, eller avancerad terapi för medicinska produkter.
Konferensen äger rum den 15 mars och är ett samarrangemang mellan Medicon Village, CAMP och SWElife, ett strategiskt innovationsprogram finansierat av Vinnova och deltagande parter inom akademin, hälso- och sjukvården och näringslivet.
CAMP fokuserar på tillväxt och samverkan mellan akademi, näringsliv och aktörer inom hälso- och sjukvård, samarbeten som ska leda till ett innovations- och företagsklimat som ökar chanserna för att idéer och forskning ska gå hela vägen till godkända läkemedel. Ett konkret mål med satsningen är att det på Medicon Village ska finnas speciallaboratorier för tillverkning av läkemedel inom cell- och genterapi i enlighet med regelverket för god tillverkningssed, så kallad GMP (Good Manufacturing Practice).
Konferensens digra talarlista inkluderar även representanter för såväl Lunds, Göteborgs och Uppsala universitet, Karolinska institutet samt tunga aktörer från läkemedelsindustrin som Pfizer och AstraZeneca.
Min kommentarArtikeln berör främst forskande bolag som i detta fallet Xintela och Idogen.
Dessa är viktiga då de "drar" marknaden framåt.Se det som att de plöjer väg för andra underliggande aktörer,som ex PHI.
Utan avancerade instrument som möter forskarnas behov och krav blir det svårt att få forskningen gå framåt.
Värt att notera är att Pfizer och AstraZeneca,tunga aktörer,deltar på denna konferens.
Vibbar om att stamcellsforskningen är på gång även i Sverige.
Internationellt sett var ju FDA´s lättnad i regelverket en klar signal till stamcellsmarknaden att man nu kommer godkänna forskning och läkemedelsframtagning baserat på stamceller.
Tidigare svåra etiska avväganden får stå tillbaka när jobbiga sjukdomar, ex cancer,ser ut att öka till antalet fall.
Behovet av nya terapier som kompletterar dagens, och förhoppningsvis förbättrar chansen till bot och överlevnad är viktigare tolkar jag FDA´s beslut som.
Nåväl,det här initiativet och konferensen då.Ska inte PHI närvara kanske man tycker.
Nja,egentligen inte då det inte riktigt handlar om teknik,mera om forskarna och deras syn på hur villkoren för forskningen kan optimeras.Samt att de naturligtvis får chansen att berätta om hur långt de själva kommit med sin forskning.
MEN.
PHI finns visst representerat när man kikar närmare på deltagarlistan.
Vårt senaste tillskott i styrelsen,Johan Hyllner,kommer närvara som auktoritet och förhoppningsvis även som bevakare av PHI,s intressen.
- Paneldiskussion: Hur kan vi få igång en starkare ATMP-utveckling i Sverige?
Mikael Wiberg, Alexandra Karström, Anders Lindahl, Johan Hyllner, Anna Sandström, Malin Parkler, Agneta Edberg + representanter från Läkemedelsverket, IVO, Socialstyrelsen.
Länk till konferensen.
Det här är bra nyheter som absolut har bäring på PHI.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar