Riksdagsledamot Betty Malmberg som är initiativtagare till detta seminarium har även lämnat in en motion som ämnar till att Sverige ska fasa ut djurförsöken och ersätta med alternativ.
Strategi för att fasa ut djurförsök
Motion 2017/18:3768
av Betty Malmberg m.fl. (M)
Förslag till riksdagsbeslut
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige behöver en strategi för att fasa ut försök på levande djur då så är möjligt och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige behöver en strategi med målet att lansera fler innovativa modeller för alternativ till djurförsök och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
År 2010 antog Europaparlamentet det så kallade Djurförsöksdirektivet (2010/63/EU). Syftet med direktivet är att de försök som idag görs på levande djur i antingen vetenskapliga eller utbildningsmässiga sammanhang ska ersättas med djurfria metoder där så är möjligt.
Nederländerna har nyligen beslutat att anta en strategi för detta. Den innebär att de fram till 2025 ska ha fasat ut många av djurförsöken samt antagit olika handlingsplaner för att minska djurförsök inom bland annat grundforskning. Nederländernas initiativ är mycket intressant ur flera aspekter såsom etik, effektivitet och ekonomi.
Etik: ingen kan motsäga att det är besvärande att det i Sverige, varje dag året runt, startas försök på 1600 levande djur (SJV 2015). Effektivitet: det finns en övertro på att medicinska försök gjorda på djur är direkt överförbara till människor. Statistiken visar nämligen att 9 av 10 blivande läkemedel saknar effekt eller har allvarliga bieffekter som inte upptäcks i djurtesterna, utan först vid kliniska studier på människor.
Ekonomi: om de omoderna metoderna med försök på levande djur på sikt kan ersättas med alternativa innovativa metoder, såsom in vitro-modeller och beräkningsmodeller i dator, gynnas samhällsekonomin. Sjuka får bättre hjälp snabbare och till en lägre kostnad för läkemedelsutveckling. Ett gyllene exempel på win-win-konceptet.
Att införa innovativa modeller är också en affärsmöjlighet, vilket kan bli en framgångsfaktor för svensk life science-sektor.
Med hänvisning till ovanstående anser undertecknade att regeringen snarast bör ta initiativ till att utarbeta dels en strategi för att fasa ut försök på levande djur då så är möjligt. Dels att utarbeta en strategi för att ta fram fler djurfria försöksmetoder. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Karin Gabrielsson Morton från stiftelsen Forska utan djurförsök skriver idag, i samband med seminariet i Riksdagen, i Life Science Sweden.
7 december 2017 07:03
Alternativa metoder ger stora möjligheter, men då krävs mer resurser, skriver Karin Gabrielsson Morton från stiftelsen Forska utan djurförsök.
Nyligen startade det nationella 3R-center som ska samordna arbetet med att förfina, minska förekomsten av och helt ersätta forskning med djurförsök. Men hur viktig ökad samordning än är kommer det inte vara tillräckligt för att Sverige ska kunna tillvarata den enorma potential som finns i en omställning till djurfria forskningsmetoder inom medicinsk forskning.
På initiativ av Betty Malmberg (M) och Thomas Strand (S) arrangeras i dag ett seminarium i riksdagen om hur vi ska öka takten i att främja moderna djurfria forskningsmetoder.
I dag används försöksdjur som modeller av oss människor inom medicinsk forskning, läkemedelsutveckling och riskbedömning av kemikalier. Studier visar dock att det ofta är svårt att överföra resultaten från djurstudier till människan. I dag kasseras till exempel nio av tio nya läkemedel då de, vid test på människa, visar sig vara för farliga eller sakna effekt på människor trots goda resultat i djurstudierna.
Nya vetenskapliga och tekniska landvinningar gör det i dag möjligt att skapa bättre modeller och mer ändamålsenliga testmetoder med till exempel avancerade metoder för cellodling, systembiologiska modeller i dator eller analys av enorma datamängder från patientprover – och ibland en kombination av dessa metoder. Moderna, djurfria forskningsmetoder kan leda till betydligt mer träffsäkra och snabba vägar för att få fram nya läkemedel.
Inom politiken klassas ”alternativ till djurförsök” som en djurskyddsfråga i stället för forskningspolitisk fråga. Forskningsprojekten passar inte riktigt in i de forskningsfinansierande myndigheternas utlysningar, utan faller mellan stolarna.
Sverige har många skickliga och framtidsinriktade forskare vars kompetens därmed inte tas tillvara. Det innebär att Sverige missar nya insikter som kan förbättra medicinsk forskning och främja implementeringen av svensk innovationskraft.
Allt fler länder ser fördelarna i att främja djurfria forskningsmetoder, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv. EU har tagit fram direktiv om att ersätta djurförsök och Nederländerna ska redan år 2025 ha fasat ut de flesta djurförsök för till exempel test av läkemedel och kontroll av vacciner.
Det är bra att vi nu har flera riksdagsledamöter som visar ett allt starkare engagemang för djurfri forskning och det är bra att regeringen kommit så långt att ett nationellt 3R-center nu har öppnat i Jordbruksverkets regi. Men det krävs fler åtgärder om Sverige inte ska hamna på efterkälken.
För det första krävs ökade resurser. De statliga forskningsanslag som finns i dag är låga och har inte höjts sedan 2009. Regeringen behöver ge i uppdrag till Vetenskapsrådet och bland andra Vinnova och Formas att öka anslagen till djurfria forskningsmetoder.
För det andra behöver lärosäten, Läkemedelsverket, Kemikalieinspektionen och fler myndigheter få tydligare direktiv och uppdrag om att främja en omställning till djurfria forskningsmetoder.
För det tredje behöver forskarutbildningen uppdateras så att framtidens forskare utbildas i att använda djurfria forskningsmetoder.
Vi efterlyser även en bättre samordning för stöd från idé till implementering och i vissa fall kommersialisering. Det är dags att lyfta den medicinska forskningens blick från musburarna till den bredd av nya möjligheter som öppnar sig genom stöd till djurförsöksfri forskning.
Min kommentar
PHI,s "ambassadör" professor Stina Oredsson vid Lunds Uni är som de flesta förmodligen vet en stark förkämpe för att minska och till slut få bort försök på djur.
Och istället ersätta testerna med alternativ.Hon har hittat ett sådant, HoloMonitor.
Med hjälp av ovanstående riksdagsmotion och påtryckning från intresseorganisationer mot djurförsök sitter PHI i en ganska angenäm position.
I bägge styckena ovanför observerar man även att 9 av 10 djurtestade nya läkemedel får kasseras då de inte har effekt på människa alt har farliga bieffekter.
Det berörde VD i en tidigare kommuniké och bloggen uppmärksammade det med eget inlägg som hittas här. Läkemedelsindustrin har ekonomiska incitament att hitta alternativ till djurförsök.
Slutligen, Sverige som nation,med stöd av motionen,har chans att gå i bräschen för i första hand övriga europeiska länder att ersätta djurförsök med alternativ.
Det alternativet finns redan framtaget.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar