Här kommer då det fjärde och sista inlägget om Carbiotix 4 affärsområden. Som rubriken berättar handlar det om fibret AXOS och dess möjligheter att ingå som en naturlig ingrediens i läkemedel.
De större tillverkarna av probiotika har öppnat den dörren och börjat bedriva forskning om huruvida deras produkter kan användas som alternativ/komplement till traditionella läkemedel.
Ur Biogaias årsredovisning för 2019 läser jag exempelvis styrelseordförande Peter Rothschilds förord.
"Möjligheterna synes vara nästan oändliga inom en rad områden. Det kan gälla helt nya fält såsom cancer, autism och stress eller mer traditionella probiotiska områden såsom IBD (inflammatorisk tarmsjukdom), IBS (känslig tarm) och allergier. Vi kan naturligtvis inte satsa på alla dessa områden och en av styrelsens viktigaste uppgifter är därför att hjälpa ledningen att fokusera på de investeringar där vi tror att BioGaia kan få en ledande och betydelsefull roll."
Ledande probiotikaaktörer som Biogaia och Probi med deras satsning på forskning är absolut av intresse även för näraliggande aktörer såsom prebiotikatillverkare.Når Bioagaia framgång inom ett visst område ger det möjligheter för prebiotikatillverkare som ex Carbiotix. Hurdå undrar den skeptiske. Jo,genom att en del av prebiotikans egenskaper är att vara mat till probiotikans mjölksyrebakterier.Sistnämnda behöver just den typ av fiber för att vara effektiv under längre tid.Det då kroppen inte kan producera egna mjölksyrebakterier,så för att bibehålla probiotikans positiva effekt behöver man "mata" dessa.Förmodligen kommer vi se pro och preaktörer gå samman i vissa projekt/sjukdomstillstånd,det för att ytterligare förstärka och förlänga den effekt de gemensamt kan tillföra och bidra med i en läkningsprocess.
Smarta Biostock drog samma slutsats i deras nulägesanalys:
Läkemedelsutveckling
"Med en unik formulering av probiotika och prebiotika har Carbiotix ambitionen att kunna adressera olika sjukdomar.Genom att studera kopplingen mellan bakteriefloran i tarmen och förekomsten av olika sjukdomstillstånd,vill Carbiotix ta reda på om avsaknad av vissa specifika bakterier ger upphov till de metabola sjukdomar som man studerar.Den terapeutiska behandlingen går ut på att tillföra just de saknade identifierade bakterierna i kombination med Carbiotix AXOS som förstärker effekten av de tillförda bakterierna."
Allmänt om läkemedel och naturliga tillsatser.
Att läkemedel ofta rekommenderas att intas i samband med måltid är ju oftast av anledningen att läkemedlet då tas upp bättre av kroppen.Och/eller att biverkningarna mildras.
Kunskapen om denna kombo är i dagsläget ganska liten och relativt outforskad. Det man i dagsläget säger exempelvis om läkemedel - fibrer utgår från respektive "produkts" egenskaper, dvs att läkemedlets innehåll så effektivt som möjligt tas upp av kroppen kontra fibrets egenskaper och dess påverkan på matsmältningen. Med den lilla kunskapen som finns idag utgår man enbart från dessa 2 parametrar och rekommenderar generellt att låta det gå viss tid mellan intag av dessa. Då resonerar man som så att kroppens matsmältning boostas upp av fibret och därigenom hinner kroppen inte tillgodogöra sig fullt ut av läkemedlet. Ett tänk som absolut är logiskt sett ur de 2 olika "produkternas" funktioner och egenskaper. Men sen har man breddat den synen på senare tid.
Det då vissa läkemedel ger jobbiga biverkningar.Som man sett mildras om patient samtidigt intar en viss typ av livsmedel.Exempelvis har det visat sig att bröstcancerpatienter som ordineras läkemedel som innehåller substansen lapatinib får biverkningar som diarré,illamående,kräkningar och utslag.
Det får man stå ut med då alternativ kanske inte finns för just den bröstcancerpatienten. Ställer man det i vågskålen är det komplikationer man ändå accepterar.Men man har i en amerikansk studie publicerad hos Journal of Clinical Oncology identifierat möjligheter att mildra dessa biverkningar,det genom att vid intag av läkemedlet samtidigt äta fet mat.Utöver att minska biverkningarna visade det sig även att dosen läkemedel kunde minskas om man samtidigt åt fet mat.Med det förmodar jag att man exempelvis menar mjölkprodukter som grädde.
"According to a study carried out in the USA in 2007, taking lapatinib (a drug used in the treatment of breast cancer) with food, especially fatty food (see also ‘Fatty Food and Drugs’), could reduce the side effect of diarrhoea and lower the dose needed, which may potentially save money on treatment. According to the researchers, following up the meal and tablets with a glass of grapefruit juice (which changes the way the body breaks down the drug) could make one tablet have the same effect as five tablets taken on an empty stomach. Patients should only change their pattern of taking drugs after discussion with a doctor or pharmacist."
Kombinationen läkemedel och mat gav inte enbart minskade biverkningar utan studien visade även att patient kunde mer än halvera förskriven dos.Istället för 5 tabl/dag visade studien att effekten bibehölls på 1-2 tabl/dag om man åt fet mat.Ur bröstcancerpatients synvinkel innebar det en kostnadsbesparing på 60%.
"The economic implications of this food effect study are particularly remarkable. At the current price of $2,900 per month,a cost savings of 60% or $1,740 per month would be realized if the drug were taken with food."
I en annan studie som handlade om ett kolesterolsänkande läkemedel,rostuvastatin,visade forskarna att man kunde minska dosen med 40% och ändå behålla full effekt om man intog läkemedlet med viss typ av livsmedel.
Förmodligen finns det fler studier än de ovan som visar på samma resultat,men just dessa exempel är ganska talande hur mycket som finns att vinna på att forska kring läkemedel + naturliga livsmedel.
Men som sagt,man har enbart skrapat på ytan hur vissa livsmedels innehåll kan hjälpa mot biverkningar eller till och med öka läkemedlets effekt. Och att notera, studier kring samband mat - läkemedel utförs mestadels av forskare fristående från läkemedelsindustrin.
Motivationsfaktorer för läkemedelsindustrin.
Svar: man forskar kring naturliga tillsatser som boostar läkemedlets effekt.
Icke att förglömma, piller som käkas ger restprodukter vilka lämnar kroppen den "naturliga vägen".
Via avlopp och sen ut i vattendrag.Det har ni säkert hört talas om.Även där varnar forskare att dagens reningsverk inte klarar att filtrera bort alla restprodukter.Det kommer nå en punkt där miljöforskare/inspektörer kommer kräva lagändringar för att få ner utsläppen av läkemedelsrester innan flora och fauna har tagit irreparabel skada.
Dessa 2 faktorer kommer motivera läkemedelsindustrin att få ner pillerkonsumtion men ända få fortsätta tillverka dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar