fredag 22 januari 2021

Utökat lånelöfte

Igår kom besked att PHI ordnat finansiering för 2 år framåt.

PHI säkerställer rörelsekapital fram till 2023 (Cision)

2021-01-21 08:22
Phase Holographic Imaging (PHI) har erhållit ett andra lånelöfte om 20 MSEK. Totalt har bolaget erhållit låne­löften om 35 MSEK, vilket bedöms säkerställa bolagets rörelsekapital fram till 2023.

Life science-branschen är fortsatt till stora delar ”closed for business” för det som inte är COVID-relaterat. Förstärkt av rådande osäkerhet och de praktiska svårigheterna har branschens COVID-fokus lett till att allt från enklare inköp till företagsfusioner satts på vänt.

Det finns goda skäl att tro att life science-branschen kommer att vara starkare än någonsin då den levererat ett vaccin till världen och åter riktar sin uppmärksamhet mot de stora folksjukdomarna. Lånelöftet ger bolaget utrymme att vara i framkant då så sker. 

Detta i kraft av fortsatt produktutveckling men inte minst genom att anpassa för­säljning och marknadsföring till den uppkopplade värld vi nu med all tydlighet ser växa fram i pandemins fotspår.

Lånefacilitet

Ett andra låneavtal mellan PHI och danska Formue Nord A/S ger PHI möjlighet att påkalla lån om ytterligare 20 MSEK. Sammantaget ger de två låneavtalen med Formue PHI möjlighet att påkalla lån om totalt 35 MSEK till marknadsmässiga villkor. Om inget annat överenskommes är avtalets löptid 24 månader. Aktiverade lån kan återbetalas kontant eller genom kvittning mot aktier. Corpura Fondkommission AB har agerat finansiell rådgivare avseende lånelöftet.

 

Analysen att Life Science-branschen kommer stärkt ur denna pandemi är det fler som anser.
Men då i en annan skepnad.Nämligen det som PHI varit tydliga med kommer inträffa.
Det Digitala genombrottet för branschens aktörer.
Dagens Industri publicerade igår en artikel som belyser hur LS har anpassat sig efter pandemin och hur de lärt sig dra nytta av situationen. Alltmer kommer skötas digitalt.Från labbande till affärande.
 

Turbofarten är här för att stanna

" Coronapandemin har tagit även life science-branschen in i digitalåldern och kommer att permanent förändra hur bolagen arbetar med läkemedelsutveckling

Life science-industrin hamnade verkligen i rampljuset under 2020. En forsknings- och utvecklingsmobilisering av aldrig skådat slag där såväl de största läkemedelsjättarna som universitetsforskare och små bioteknikbolag gjorde gemensam sak och mötte mer flexibla och hjälpsamma läkemedelsmyndigheter. 

Detta har dock inte räckt till för att också göra de stora läkemedelsbolagen till börsvinnare det senaste året. Big pharma-aktierna har utvecklats svagare än index under 2020 efter en kortvarig starkare utveckling under första halvåret. 

Effekten av pandemin på de kliniska prövningarna blev snabbt betydande på grund av nedstängningar, reseförbud, besöksbegränsningar på sjukhusen och allmänna sociala distanseringsåtgärder.

Förvaltaren: "Sektorn står inför ett paradigmskifte".Pandemin kan förändra hälsovårdssektorn i grunden

Flera av världens största läkemedelsföretag beslutade förra våren att pausa nya studiestarter med undantag för de som rörde livshotande sjukdomar.

Även här har dock nya, digitala lösningar blivit en del av räddningen som kunnat hålla igång en del av de kliniska prövningarna även under pandemin. Svenska Läkemedelsverket med finansiering från Vinnova lanserade exempelvis ett unikt projekt kring virtuella kliniska prövningar. Fokus för projektet är så kallade decentraliserade prövningar som innebär att datainsamling och dokumentation sker hemma hos patienten. Endera kommer prövaren hem till patienten eller så görs dokumentationen via telefon eller videobesök.

En annan aktör som agerat pionjärer inom virtuella prövningar är Gasellföretaget Clinical Trial Consultance, CTC. Redan för två år sedan genomförde CTC en studie som enbart hanterades digitalt med videolänk och bank-id. 

”Våra kontakter med en rad akademiska forskningsinstitutioner visar en återgång till normala nivåer för kliniska prövningar sannolikt i mitten av 2021”, skriver investmentbanken UBS i en färsk branschanalys.

Samtidigt har bolagen som sagt hittat nya sätt att jobba med hjälp av samarbete, ökad digitalisering och annan innovation för att i rekordfart utveckla såväl diagnos, botemedel och vaccin mot covid-19.

Baserat på dialoger med kunder såväl som egna analyser, tror vi att många av de förändringar som nu sker kring klinisk utveckling är här för att stanna och att det är mycket osannolikt att industrin kommer att återvända till arbetssätten före covid-19”, konstaterar managementkonsultbolaget BCG i en branschstudie.

Tre faktorer som kommer att förändra den kliniska utvecklingen enligt BCG är att virtuella kliniska prövningar blir förstahandsalternativ, en ökad användning av observationsstudier och anammandet av andra nya sätt att arbeta för att accelerera läkemedelsutvecklingen.

Kliniska studier har länge legat kring ett tidsspann på 6-7 år. När det nu med covid-vaccinutvecklingen visat sig att det går att genomföra fem gånger snabbare kommer säkerligen en hel del av de lärdomar som gjorts det senaste året att permanentas i branschen. "

Min kommentar
PHI är väl rustat för det paradigmskifte som ofrånkomligen blir resultatet efter detta pandemielände.
Ska man hitta något positivt i situationen är det att branschens aktörer nu på allvar fått upp ögonen för hur den digitala tekniken kan användas även för dem.Jag har nämnt de norska forskarna som slutförde sina studier på hemmaplan tack vare HoloMonitor´s teknik.Vi fick även konkret berättat i den senaste rapporten att läkemedelsbjässen Bayer köpte sin första? HoloMonitor just av den digitala möjligheten.
Med denna utökade kreditlina (lånelöfte) står PHI redo att snabbt agera (tillverka och leverera instrument) när väl branschen börjar se sig om efter aktörer som erbjuder tekniken paradigmskiftet står inför,digitaliseringens möjligheter.
Morgondagens vinnare kommer vara de som tillhandahåller de möjligheterna.
Sköter PHI sina kort väl kommer man tillhöra den gruppen.

                                                           Mvh the99

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar