tisdag 23 april 2024

Xintela - Affärer i sikte

Xintelas vd: “Vi avancerar affärsutvecklingen”

23 april, 2024

Xintela ser en positiv effekttrend i den kliniska studien med stamcellsprodukten XSTEM på patienter med knäartros. Dessutom har den första patienten slutfört studien för behandling av svårläkta bensår.
– Vi ser nu fram emot resultat från våra kliniska studier och att avancera våra affärsutvecklingsaktiviteter mot partnerskap och kommersiella avtal, säger vd Evy Lundgren-Åkerlund i årsredovisningen för 2023.

Xintela utvecklar medicinska produkter inom stamcellsterapi och riktad cancerterapi baserade på bolagets cellytemarkör integrin α10β1 som finns på mesenkymala stamceller och på vissa aggressiva cancerceller.

Bolagets stamcellsprodukt XSTEM har potential att bromsa och även bota ett stort antal sjukdomar. Bolaget genomför just nu kliniska studier med XSTEM för behandling av knäartros och svårläkta bensår.

Knäartrosstudien fortlöper

Xintela publicerade nyligen årsredovisningen för 2023, där de meddelade att den kliniska fas I/IIa-studien på knäartros fortlöper väl. Studien utvärderar tre olika dosnivåer av XSTEM på upp till 54 patienter med medelsvår knäartros. Varje patient följs under 18 månader, med kontinuerlig säkerhetsutvärdering och preliminär effektutvärdering var sjätte månad.

Samtliga patienter i den lägsta dosgruppen har genomfört 18-månadersuppföljningen och därmed slutfört studien. Hittills har totalt 24 patienter doserats på tre olika dosnivåer, och alla dosnivåer har bedömts säkra tre månader efter behandling med XSTEM. Patienter som har behandlats på den första och andra dosnivån upplever mindre smärta och bättre ledfunktion sex månader efter behandling. Man ser även samma trend för den tredje och högsta dosen av XSTEM efter sex månader.

–  Sammantaget fortlöper studien mycket väl och vi ser nu fram emot ytterligare effektdata från den andra och den tredje dosnivån under 2024, säger vd Evy Lundgren-Åkerlund.

Samarbete för att utvärdera biomarkörer

Xintela har nyligen även startat ett samarbete med det danska bolaget Nordic Bioscience för att utvärdera explorativa biomarkörer i blodprov från patienterna i artrosstudien. Syftet är att öka förståelsen för XSTEMs effekt med hjälp av biomarkörer för olika nedbrytande och uppbyggande processer i ledens vävnader.

Sårstudien har kommit igång

Parallellt pågår bolagets andra kliniska fas I/IIa-studie som genomförs på patienter med svårläkta venösa bensår vid flera kliniker i Sverige. Studien omfattar tolv patienter som får antingen XSTEM eller placebo applicerat på sårbädden. Därefter utvärderas säkerhet och effekt veckovis under tio veckor. Den första patienten har slutfört studien och ytterligare patienter har doserats.

– Genom flera kliniker och ett större upptagningsområde har vi kunnat öka antalet patienter som screenas och förbättrat rekryteringen av denna svårrekryterade patientgrupp.

Min kommentar
Kanske har Xintela nu äntligen närmat sig bizznizz? Efter lång tids väntan är det onekligen dags för oss prövade aktieägare att få se lite utdelning på våra investeringar.

                                                 Mvh the99

1 kommentar:

  1. Nu är det dags att köpa på sig mer aktier innan den når riktkursen på 1.3kr till hösten. 😀

    SvaraRadera