måndag 7 oktober 2024

Årets Nobelpris

Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har idag beslutat att

Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2024 skall tilldelas Victor Ambros och Gary Ruvkun för upptäckten av mikroRNA och dess roll i posttranskriptionell genreglering


Årets Nobelpris belönar två forskare för upptäckten av en grundläggande princip för hur geners aktivitet regleras.

Arvsmassan i våra kromosomer kan liknas vid en instruktionsbok för kroppens celler. Alla celler innehåller samma kromosomer och därmed samma uppsättning gener, så instruktionen är identisk i alla celler. Trots detta har olika celltyper, till exempel muskel- och nervceller, unika egenskaper. Hur uppstår dessa skillnader? Svaret är att gener regleras så att varje cell bara läser av relevanta delar av instruktionsboken. På så sätt aktiveras rätt uppsättning gener i varje celltyp.

Victor Ambros och Gary Ruvkun var intresserade av hur olika celltyper bildas. De upptäckte att mikroRNA, en ny klass av mycket små RNA-molekyler, spelar en avgörande roll för genreglering. Deras banbrytande upptäckt beskrev en ny mekanism för hur gener regleras som visade sig vara essentiell för multicellulära organismer. Vi vet nu att människans arvsmassa innehåller fler än tusen gener som kodar för olika mikroRNA. Den överraskande upptäckten avslöjade en ny dimension av genreglering som visat sig ha en fundamental betydelse för organismers utveckling och funktion.

Oväntat val

Pristagarna beskrivs som oväntade. Inför avslöjandet hade det spekulerats friskt i vilket område som i år skulle komma att prisas. Bland förhandstipsen fanns upptäckter bakom så kallad T-cellsterapi, som används för att behandla cancer.


Min kommentar
Cellforskningen firar ånyo nya triumfer. Forskning om T-celler var alltså nära att knipa priset i år.
Detta område PHI nu klivit in i. Bekräftades för ca 2 veckor sen. Undertecknad har inte släppt den infon utan kommer gräva lite runt den. Är fortfarande aningens brydd över hur kanadensiska Stemcell kom att joina PHI i den workshopen. Mvh the99

2 kommentarer:

  1. Har du någon kommentar kring utfallet av TO4 m.m?

    SvaraRadera
    Svar
    1. " It is what it is "
      83,9% teckning får anses vara bra i dagens finansieringsklimat.
      Kolla alla företag som haft/har håven ute efter nytt friskt kapital.
      Det går trögt,snäll sagt.
      Mvh the99

      Radera