Den här veckan har professor & överläkaren Gunilla Enblad prisats för sin forskning om T Celler.
Först en kort sammanfattning om T Celler. T (et i ordet) står för Thymus vilket är engelska för det svenska ordet brässen. Brässen är en körtel och en viktig del av vårt immunförsvar och sitter i bröstkorgen.
Brässens uppgift är att sortera de vita blodkropparna (lymfocyter) och skicka dessa vidare till kroppens immunförsvar. Lymfocyterna delas upp i B-celler, NK-celler och T-celler.Sistnämnda är när brässen selekterat ut dessa celler och "mognat" dem. Då kallas de T-celler. Lymfocyter bildas i kroppens benmärg och är programmerade att vandra upp till brässen där de sen delas upp och "mognas fram" till de 3 olika typerna,var och en med sin egen funktion i kroppens immunförsvar. B-celler skyddar kroppen mot bakterier och gifter,NK-celler och T-celler har till uppgift att angripa infekterade celler och celler som ser "onormala" ut,där celler innehållande virus och cancer möter just NK-celler och T-celler.
Men tillbaka till Gunilla Enblad. Hon är en pionjär inom svensk T-cell forskning och var först med att introducera denna teknik för svensk cancervård. I klippet på länken längst ner berättar hon om hur det kom sig att en i grunden amerikansk forskning hamnade hos henne. För att i hennes labb utvecklas till effektiv cancerbehandling i Sverige.
Gunilla Enblad tilldelas Forska!Sveriges forskarutmärkelse
Publicerad: 2024-10-23
Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2024 tilldelas Gunilla Enblad, överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset, samt professor vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet. Utmärkelsen uppmärksammar hennes insatser för att förstå biologin hos cancersjukdomar och behandla dem med immunterapi. Hennes banbrytande arbete har skapat möjlighet att behandla cancerfall som tidigare varit obotliga, och därmed rädda liv. Utmärkelsen delas ut i samband med Forska!Sverige-dagen den 23 oktober.
Var tredje person i Sverige förväntas få cancer under sin livstid. Cancer uppstår när kroppens egna celler börjar dela sig okontrollerat och till slut stör funktionerna hos friska celler och organ. Tack vare forskningen överlever i dag sju av tio som får en cancerdiagnos.
År 2014 var Enblad och hennes kollegor i Uppsala först i Europa med att behandla cancerpatienter med en sorts immunterapi som kallas CAR-T, som använder kroppens eget immunsystem för att bekämpa sjukdomen. Det har lett fram till att flera behandlingar med immunterapi nu finns tillgängliga i Sverige.
– Med denna utmärkelse vill vi uppmärksamma Gunilla Enblads ihärdiga och framgångsrika arbete med nya behandlingsmetoder, som har skapat möjlighet att behandla cancerfall som tidigare var obotliga, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska!Sverige. /
Banbrytande cancerforskning prisas
Hon nämner även att det skulle bli avsevärt billigare att ha tillverkningen i Sverige. 1 köpt batch från USA för behandling kostar 3 Msek. Med inhemsk tillverkning lär kostnaden bli en bråkdel av detta.
Ovanstående visar att T-Cell forskning och terapi har fått starkt fäste även i Sverige.
Mvh the99
https://www.linkedin.com/posts/stanparkerbrandpathways_new-48m-grant-brings-wfirms-funding-for-activity-7255298226537349120-Ilcm?utm_source=share&utm_medium=member_android
SvaraRaderahttps://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(24)02456-8
SvaraRaderaNano
SvaraRaderahttps://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acsami.4c16609
https://www.linkedin.com/posts/smileincubator_smile-lifescience-supplierfair-activity-7255570290187915264-eh-K?utm_source=share&utm_medium=member_android
SvaraRaderaAgilent och Phi bl.a. igen.. :)
https://www.linkedin.com/posts/puja-sapra-5650ab11_multispecific-antibodies-redefining-the-activity-7255559927543349248-BSHx?utm_source=share&utm_medium=member_android
SvaraRadera