Regeringen har idag antagit en ny strategi för svensk Life Science med fokus på svensk FoU där svenska innovativa företag ska stöttas till att bli aktörer på den internationella arenan.
Kraftsamling för excellens, långsiktig konkurrenskraft och stärkt patientnytta – nya målsättningar för den nationella life science-strategin
De nya målsättningarna visar regeringens inriktning för sektorns utveckling och syftar till att...
Publicerad
Länk till strategin
I kompendiumet skriver man inledningsvis:
Förord
Sverige har en stolt historia av forskning och utveckling inom life science.
Ett land där banbrytande forskning, högre utbildning och innovation inom life science driver samhällsutveckling och välfärd, stärker näringslivets konkurrenskraft och möter globala samhällsutmaningar.
Medicinska genombrott och prisbelönta innovationer bidrar till att rädda liv och förbättra hälsa. Som en stark forskningsnation och tillika högt rankad innovationsnation har Sverige goda förutsättningar att vara internationellt ledande inom life science.
Men i en tid då vårt beroende av avancerad utrustning och infrastruktur ökar, geopolitiska spänningar intensifieras och den globala konkurrensen om talanger samt utländska investeringar i forskning, innovation och produktion tilltar, kan vi inte luta oss tillbaka. Regeringen har höga ambitioner för life science-området, där det övergripande målet är att vara en ledande life science-nation. Därigenom möjliggörs tillgången till innovativa behandlingar, och hälsofrämjande insatser samtidigt som vi stärker vår motståndskraft och konkurrenskraft.
Satsningar på excellent forskning för banbrytande teknik liksom avancerad utrustning och infrastruktur, lägger grunden för fortsatta framsteg.
Life science-branschen är en av Sveriges största exportnäringar och inkluderar små och stora företag inom läkemedel, bioteknik, medicinteknik, diagnostik och laboratorieteknik. Regeringen anser att det ska vara lätt att driva företag, attrahera rätt kompetens och växa som företag i Sverige. Onödig byråkrati som kan hämma forskning och utveckling behöver minska. Regelverk som stödjer innovation och även säkerställer införande av innovation utan att kompromissa med patientsäkerheten, är viktiga. /
Ur strategin väljer jag ut valda stycken. Alla fetningarna är mina egna.
- Ett område i stark utveckling är precisionsmedicin, även kallad individbaserad eller personbaserad medicin. Precisionsmedicin syftar till att ge patienten vård och behandling som är skräddarsydd efter patientens egna förutsättningar och behov, vilket kan göra stor skillnad för patienter med bl.a. sällsynta hälsotillstånd och cancer. /
3.1
Fortsatt utveckling och jämlik implementering av precisionshälsa och avancerade terapier
Sverige ska vara ett föregångsland vad gäller implementering av precisionshälsa och avancerade terapier i vården. Regeringen anser att implementeringen av precisionshälsa och avancerade terapier ska vara jämlik, jämställd, kostnadseffektiv och erbjudas utifrån individens behov och förutsättningar i alla delar av landet.
För detta krävs regelverk och ändamålsenliga strukturer som möjliggör den fortsatta utvecklingen och implementeringen av bl.a. nya metoder för tidig upptäckt och diagnostik samt bioinformatik och intelligenta digitala beslutsstöd.
Av stort värde är också att det finns ersättningssystem och riskdelning som uppmuntrar innovation och den påföljande implementeringen av ny teknik.
Regeringen anser att den tekniska utvecklingen och introduktionen av nya metoder och processer kräver en bred samverkan och samsyn mellan samtliga berörda aktörer.
För att åstadkomma en effektiv och jämlik implementering krävs vidare att hänsyn tas till etiska, legala, organisatoriska och metodologiska förutsättningar. Ett viktigt verktyg kan vara att använda sig av olika former av partnerskap för samverkan.
Regeringen anser även att den fortsatta utvecklingen och implementeringen på området måste ske på ett strategiskt sätt. För detta finns långsiktiga investeringar på området och en nationell samordning som är skalbar och därmed kan anpassas till den fortsatta utvecklingen. /
4.1
Fler kliniska prövningar av hög kvalitet
Kliniska prövningar av hög kvalitet är en förutsättning för att patienter tidigt ska få tillgång till innovativa läkemedel och medicintekniska produkter. Kliniska prövningar är också en förutsättning för att vården ska kunna bidra till utvecklingen av nya produkter samt avgörande för att utveckla behandlingspraxis. Regeringens mål är att väsentligt öka antalet kliniska prövningar i Sverige och främjar detta bl.a. genom förverkligandet av ett partnerskap för kliniska prövningar. Sverige ska vara en ledande aktör internationellt inom forskning och innovation på området. /
5.
Teknik för ökad hälsa, delaktighet och självständighet
Framväxande och strategiskt viktig teknik står alltmer i centrum för global geopolitisk konkurrens, och teknikutvecklingen har utrikes- och säkerhetspolitiska dimensioner.
Även Sverige behöver beakta de dimensionerna och vår ekonomiska säkerhet.
Detta gäller inte minst internationella samarbeten och frågor som rör AI, bioteknik, kvantteknik och avancerad infrastruktur. Många länder agerar alltmer med en politisk agenda i dessa frågor. De stora landvinningarna inom strategiskt viktig teknik korsbefruktar även närliggande områden, såsom i detta fall life science.
Framsteg inom AI och databearbetning leder till exempel till snabb och effektiv bilddiagnostik. /
5.1
Utveckling och implementering av ny medicinteknik för morgondagens vårdbehov
Sverige har en framträdande roll inom området medicinteknik och in vitro diagnostik.
De nya regelverken om medicinteknik och in vitro diagnostik har inneburit utmaningar för hela sektorn. För många, framför allt små företag, kan det vara svårt att introducera sina produkter på marknaden. Regeringen anser att det medicintekniska området är av stor betydelse för hela sektorn, och har sett ett behov av att stödja företagen att möta de regulatoriska kraven genom exempelvis tidig aktörsdialog och genom innovationsvänlig upphandling uppmärksamma ny teknik. Vidare är det av stor vikt att tillse att det finns goda möjligheter att certifiera nya produkter genom anmälda organ. /
6.
Forskning, innovation och forskningsinfrastruktur
Regeringens ambition med ökade investeringar inom forskning och utveckling har ett fokus på forskningsinfrastruktur, excellent forskning samt forskning och innovation för banbrytande teknik. /
8.
Internationell attraktivitet och konkurrenskraft
Sverige har goda förutsättningar att attrahera investeringar och öka exportvärdet inom life science-sektorn då sektorn erbjuder ett utvecklat ekosystem för gränsöverskridande samarbete inom forskning och innovation.
Det påvisas också av att både volym och värde av de svenska life science-företagens export är större än någonsin. Men den globala konkurrensen om investeringar i forskning, utveckling och produktion hårdnar. EU har förlorat mark mot jämförbara ekonomier över lång tid till följd av en relativt svag produktivitetsutveckling.
Fokus bör vara att stärka EU:s långsiktiga konkurrenskraft. För att Sverige ska vara en ledande forsknings- och innovationsnation inom life science och kunna bedriva forskning och utbildning som är internationellt konkurrenskraftig krävs både internationell samverkan och en hög grad av internationalisering.
Forskningsinfrastrukturer och institut har en avgörande betydelse för att högkvalitativ forskning ska kunna genomföras. Samarbeten mellan globala företag, små och medelstora företag, framstående forskningsmiljöer och infrastrukturer leder till banbrytande forskning och till nya innovationer. Att kunna behålla de små företagen i Sverige är en viktig konkurrensfördel för ekosystemet för forskning och innovation.
De små och medelstora företagens möjligheter att etablera sig, utvecklas och växa här behöver därmed stärkas.
Ett effektivt innovationsstödsystem och tillgång till kapital är därför centrala förutsättningar för företagens globala konkurrenskraft. /
Min kommentar
Regeringens satsning på svensk innovativ forskning och medicinteknik är ett stort lyft för dess svenska aktörer. Samtliga VD,ar på dessa bolag bör läsa igenom detta kompendium och sen fundera på hur gå vidare för att gynnas av den här satsningen.
Som phi,are ser jag möjligheter för Bolaget att dra nytta av vad Sveriges regering öppnar upp för. Finansiering,regelverk,samarbeten,produktgodkännanden,EU-ingångar osv....
Smart hanterat kan PHI bli en vinnare av vad denna strategi vibbar om. Med vår nye VD,s erfarenheter och kontaktnät kanske han vet vilka dörrar han ska knacka på och vilka telefonsamtal han ska göra?
Förhoppningsvis har VD-Anders idag tagit del av Regeringens satsning och funderar på vad nästa steg kan bli.
Värt att nämna är att Regeringen hade en presskonferens där de stolt berättade om denna nya satsning.
Den finns att se på Youtube här. Notera hur många som anmält sig till presskonferensen och sitter i publiken.
Väldigt intressant!!
SvaraRadera