tisdag 14 januari 2025

Reg Med - Sverige

Publicerad14 januari 2025 vid Sahlgrenska akademin



Genom en investering på 16 miljoner kronor ska nu kompetensen inom avancerade terapier (ATMP) i Västsverige höjas ytterligare. Göteborgs universitet är en av parterna i satsningen, som görs i samarbete mellan akademi, hälso- och sjukvård samt industri.

Det är Västra Götalandsregionen och Tillväxtverket som tillsammans investerar drygt 16 miljoner kronor de närmsta åren i kompetenshöjning inom ATMP-området. Från universitetets sida ingår både Sahlgrenska akademin och Fakulteten för naturvetenskap och teknik i samarbetet.

Viktig roll för universitet

Professor Jenny Nyström, dekan för Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, understryker att Sahlgrenska akademin har en viktig roll i arbetet att stärka kompetensen inom ATMP hos medicinska yrkesgrupper, såsom läkare, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och apotekare.
– Genom att satsa på avancerad utbildning och tvärvetenskaplig kompetensutveckling förbereder vi yrkesverksamma att möta framtida utmaningar och driver samtidigt på utveckling och kvalitet inom detta spännande fält, säger Jenny Nyström.
Förutom Sahlgrenska akademin och Fakulteten för naturvetenskap och teknik vid Göteborgs universitet inkluderar satsningen även CCRM Nordic, Chalmers tekniska högskola, Sahlgrenska Science Park, samt Sahlgrenska Universitetssjukhuset med dess Sahlgrenska ATMP-centrum,

Strategisk satsning

En viktig partner i satsningen är det ickevinstdrivande företaget CCRM Nordic, som genom sin etablering bidrar till Västra Götalandsregionens strategi för att utveckla ATMP-området i Västsverige.

– Detta projekt bidrar starkt till att vi kan öka våra insatser på kompetensutveckling inom ATMP, det är helt i linje med CCRM Nordics roll att stötta och utveckla ekosystemet inom området och se till att vi är rustade för framtida behov, säger Fredrik Wessberg, VD, CCRM Nordic.

Inom ramen för projektet kommer samverkan och kompetens stärkas genom att näringsliv, akademi och hälso- och sjukvård arbetar tillsammans och utvecklar bland annat möjligheterna till:
Delad infrastruktur för forskning och utveckling
Praktikplatser och forskarnätverk
Metoder och verktyg för att stärka både forskning och klinisk tillämpning inom ATMP

Dessutom kommer en digital kompetensplattform kommer tas fram. Genom den får företag och andra aktörer tillgång till uppdaterad kunskap om ATMP, såsom utbildningspaket och expertstöd.

Stärkt kompetens för näringslivet inom avancerade terapier, ATMP
Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP) omfattar cell- och genterapier samt vävnadstekniska produkter. Dessa terapiformer förväntas bidra till helt nya möjligheter att behandla tidigare obotbara sjukdomar.
Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (via Tillväxtverket) och Västra Götalandsregionen (genom miljö- och regionutvecklingsnämnden) och löper under tre år.
Satsningen knyter an till den nationella life science-strategin som lyfter vikten av att utveckla nödvändiga kompetenser för att stärka och bibehålla Sveriges position som en ledande nation inom life science.

Min kommentar
Regeringens strategi med fokus på svensk bio-tech resulterar.
Näringsminister Ebba Busch har precis varit i USA ,Las Vegas och promotat svensk innovativ teknik.



Talet finns även utskrivet på regeringens hemsida.

Ebba gör bra ifrån sig får man säga. En bra ambassadör för svenska företag. Mvh the99

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar