måndag 18 december 2017

Delårsrapporten 2017-05-01 / 2017-10-31

AUGUSTI – OKTOBER 2017
Nettoomsättning 179 (890) TSEK
Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) -2 079 (-1 447) TSEK
Nettoresultat -3 359 (-2 479) TSEK
Resultat per aktie -0,29 (-0,21) SEK MAJ – OKTOBER 2017
Nettoomsättning 839 (1 722) TSEK
Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) -4 012 (-2 133) TSEK
Nettoresultat -6 574 (-4 209) TSEK
Resultat per aktie -0,57 (-0,36) SEK

I KORTHET
• Den självpåtaget återhållsamma marknadsföringen fram till inledningen av 2017, i kombination med en genomsnittlig införsäljningstid om cirka sex månader, är starkt bidragande till periodens låga försäljning.
• Vårens offerter omvandlas först nu till order. Faktureringen i november och under inledningen av december uppgår till 831 TSEK.
• Bruttomarginalen uppgick till 61 (47) % för andra kvartalet respektive 70 (45) % ackumulerat.
• PHI och Tysklands federala institut för materialforskning har beslutat att gemensamt fullfölja den internationella patentansökan “Molecularly Imprinted Polymers” i Europa, USA, Kina och Japan. PHI har förvärvat 75 % av ägandet i uppfinningen genom att ersätta uppfinnarna för nedlagda kostnader.
• I september lanserades HoloMonitor® Wound Healing Assay. Denna assay tillgodoser marknadsbehovet att både kunna kvantifiera cellrörelse automatiskt och i större detaljrikedom.
• Ytterligare HoloMonitor-instrument har driftsatts vid University of Bristol i England, Chang Gung University i Taiwan, Queensland University of Technology i Australien och ett andra instrument vid Korea Research Institute of Bioscience & Biotechnology.
• 29 vetenskapliga artiklar baserade på HoloMonitor har publicerats sedan den 1 januari 2017, vilket är mer än en dubblering jämfört med 2016 då 13 artiklar publicerades.

VD HAR ORDET 
Vi har tidigare nämnt att vårt omfattande kvalitetssäkringsarbete medförde att vi först i inledningen av 2017 intensifierade vår marknadsbearbetning.
Den självpåtaget återhållsamma marknadsföringen fram tills dess, i kombination med en genomsnittlig införsäljningstid om cirka sex månader, är starkt bidragande till periodens låga försäljning.
Lyckligtvis ser vi nu att den intensifierade marknadsföringen börjar ge resultat i form av att vårens offerter nu omvandlas till order.
Faktureringen i november och under inledningen av december uppgår till 831 TSEK.
Den förhållandevis långa införsäljningstiden kommer av att HoloMonitor är en ny typ av produkt som inte är på förhand känd av kunden.
Detta innebär att finansieringen är en del av införsäljningstiden, vilket i allmänhet inte är fallet för etablerade produkttyper då inköpet redan är planerat och budgeterat vid första kundkontakten.

Vi fortsätter att ytterligare utöka HoloMonitor-teknikens användningsområden, utan de kostnader och risker som är förenade med att utveckla, testa och tillverka ny hårdvara.

Noterbara nytillkomna kunder är University of Bristol, Queensland University of Technology i Brisbane (se New holographic microscope boosts QUT cancer research) och Chang Gung University i Taiwan.
Värt att notera är också att Korea Research Institute of Bioscience & Biotechnology kompletterar med ett andra HoloMonitor-instrument.
Dessa order och den dramatiska ökningen av antalet vetenskapliga publikationer speglar det växande förtroendet för HoloMonitor-tekniken.
Sedan inledningen av 2017 har 29 vetenskapliga artiklar publicerats, vilka bygger på mätresultat från HoloMonitor.
Jämförelsevis publicerades 13 artiklar under hela 2016.

För fjärde året i rad kommer the International Society for Optics and Photonics (SPIE) att vara värd för en 3-dagarskonferens helt ägnad åt holografisk mikroskopteknik vid världens största sammankomst för biomedicinsk optik, SPIE BiOS.
Vid konferensen kommer forskare från våra samarbetspartners – Boston Children’s Hospital, Northeastern University i Boston och University of California, San Francisco – att presentera sin HoloMonitor-baserade forskning.
Även vi som bolag är inbjudna att tala om möjligheter och utmaningar vid kommersialisering av banbrytande mikroskopteknik.

Bruttomarginalen har som planerats förbättrats till hälsosamma 61 (47) % för andra kvartalet respektive 70 (45) % ackumulerat.
Den förbättrade bruttomarginalen kommer av lägre tillverkningskostnad vid serieproduktion.
Under resterande del av bokslutsåret ser vi att bruttomarginalen kommer att hålla sig inom 60 – 70 %.
 Vi fortsätter att investera i främst försäljning och marknadsföring, men även inom mjukvaruutveckling och strategiska partnerskap.
Då HoloMonitor nu serietillverkas är hårdvaruutvecklingen numera betydligt mindre resurskrävande och mer av produktunderhållskaraktär.

TEKNISKA FRAMSTEG 
Wound healing assay
Den mjukvarubaserade wound healing assay som vi lanserade i september tar automatiserade wound healing assays till en ny nivå genom att även göra det möjligt att med stor detaljrikedom spåra och kvantifiera enskilda celler.
Denna nya och unika förmåga är ytterst viktig.
Cancerforskare använder regelmässigt wound healing assays för att mäta cancercellers förmåga att bilda metastaser i laboratoriemiljö.
Tidigare trodde man att alla tumörceller hade samma förmåga att bilda metastaser.
Ny forskning indikerar tydligt att endast ett fåtal så kallade cancerstamceller har förmågan att bilda metastaser.
Följaktligen rör sig cancerforskningen bort från de mätmetoder som enbart kan ge populationsdata, till förmån för de metoder som också kan ge information om varje enskild cell i en cellpopulation.

IncuCyte-instrumentet från Sartorius (tidigare från Essen Bioscience) som för tillfället dominerar marknaden för automatiserade wound healing assays bygger på konventionell mikroskopteknik.
Detta innebär att användningen av IncuCyte-instrumentet begränsas av att enbart kunna ge populationsdata och inte någon individuell cellinformation om t.ex. cancerstamceller.

Kombinationen fluorescens och holografi 
Fluorescensmikroskopi är den mest använda metoden för att karakterisera celler inom medicinsk forskning.
Att tillmötesgå marknadsbehovet av att kombinera fluorescensmikroskopi med holografisk mikroskopering har under en längre tid varit en viktig målsättning för oss.
Det har nu visat sig att vår lösning är både elegantare och enklare än vad vi från början tänkte oss.
 Ursprungligen planerade vi att kombinationen fluorescens och holografi skulle kräva en full omkonstruktion av hårdvaran till vad vi har kallat HoloMonitor M5.
Det står nu klart att marknadsbehovet kan tillgodoses genom att låta HoloMonitor-programvaran importera bilder från ett befintligt fluorescensmikroskop, varpå programvaran identifierar varje enskild cell i båda bildtyperna.
Väsentlig information från båda mikroskopteknikerna kan då sammanställas för varje enskild cell.
Detta betydelsefulla framsteg gör det möjligt för kunder att med befintlig HoloMonitor M4 kombinera avbildningsteknikerna genom att enbart köpa till ytterligare HoloMonitor-mjukvara.

CENTERS OF EXCELLENCE 
Vårt arbete med att etablera flera Centers of Excellence fortsätter att ge resultat.
Dessa nu väletablerade samarbeten har starkt bidragit till den dramatiska ökningen av antalet vetenskapliga publikationer under 2017.
Förhandlingar om att etablera ytterligare centers har pågått sedan en tid tillbaka.
Vi förväntar oss därför att kunna tillkännage etableringen av ett antal nya Centers of Excellence inom en snar framtid.
Med vår wound healing assay, fluorescenskapacitet och de andra mjukvaruassays som är under utveckling kommer vi att ytterligare utöka HoloMonitor-teknikens användningsområden och marknadspotential, utan de kostnader och risker som är förenade med att utveckla, testa och tillverka ny hårdvara.
Detta kommer ofrånkomligen att ytterligare öka intresset från allt fler världsledande institutioner och branschaktörer.

Min kommentar
Försäljningen för innevarande period var blygsam,men anledningen till det framkommer i texten: låg marknadsbearbetning tillsammans med lång införsäljningstid.
Sen är perioden förmodligen den sämsta sett till tid på året, sommar.
Mer intressant är att man redan på 1,5 månad fakturerat för 831 Tsek.
Efter rapporten alltså,Nov och till dags dato.
Applikationen Wound healing assay lanserades i Sep så fsg av den lär inte visa på några större intäkter ännu.
Yttermera intressant är att man har förhandlingar om nya Centers of Excellence.
Som kommer tillkännages i närtid ser det ut som.
Det kommer bli intressant att se vilka Uni man lyckas knyta till sig.
Sammantaget kan man säga att perioden Maj-Okt visar att den är den sämsta,vilket undertecknad inte är så förvånad över. Samt att fsg efter perioden nu ser ut att ta fart.
Talesättet Ingen ko på isen känns adekvat i sammanhanget.

1 kommentar:

  1. " låg marknadsbearbetning tillsammans med lång införsäljningstid"

    Har dom alltid haft. Låter som en dålig ursäkt.

    SvaraRadera