fredag 20 september 2019

Nyopererad

Dax för lite personliga erfarenheter och syn på vad politiker kan ställa till med.
Igår var det äntligen dags för att operera bort den misstänkta hudcancern.
Undertecknad var aningens nervös då melanomet satt mitt på ryggraden vilket gjorde att man nojjade sig över att ,måtte de inte skära för djupt så de skär av några nerver.Vore ju fan om man skulle hamna i rullstol som extra lök på laxen så att säga.Men benen funkade alldeles utmärkt när operationen väl var över.
My dancing career days aren´t over 😎



Nu återstår en "spännande" väntan på vad patologen har att säga om det inskickade provet.
Operatören berättade dock att jag kommer få vänta på svaret.I vanliga fall brukar det ta ungefär 2-3 veckor att odla,följa och få svar om cellproverna är snälla eller elaka (benign eller malign).Men eftersom Stockholm stad har lagt ut denna funktion på entrepenad till en privat aktör får vi nervösa provtagningslämnare vänta minst 6-8 veckor på besked istället.Nyfiken som undertecknad är kollade jag anledning till denna försämring.Man kan tycka att 2 eller 8 veckor är väl inget att bråka om,men som uttrycket "try and walk in my shoes" säger har det betydelse.Klart som fan att man vill få besked så fort det är möjligt för att kunna gå vidare i dessa skor.Nåväl,när jag läste historien bakom denna försämring blir man knappast lättare till sinnet.Inte nog med att man får vänta längre,risken att det blir schabbel med proverna ökar även.När en aktör utanför landstingets vårdkedja kommer in i systemet får det konsekvenser,kvalitet och säkerhet i negativ bemärkelse.Förutom förseningar har det visat sig i följande : labbet har inte kontrollerat att det var rätt patient som man har tagit prover på, att man har kommit fram till felaktiga analyssvar, att beställningar av analyser inte har kommit fram, att personal på labbet gett missvisande information till Stockholms läns sjukvårdsområde och att det har varit svårt att komma fram på telefon till labbet.Detta enligt en tidningsartikel för 3 veckor sedan.

Samma artikel berättar vidare :
Patienter har fått vänta i månader på provsvar och röntgen när det gäller allvarliga sjukdomar som misstänkt malignt melanom och andra typer av cancer. Nu riktar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm stark kritik mot Unilabs som ansvarar för undersökningarna och provsvaren.
Det var den 27 april i år som Unilabs fick i uppdrag att utföra en del laboratoriediagnostik för Region Stockholm. Detta sedan företaget vunnit en upphandling. Bolaget har samtidigt ett uppdrag att utföra röntgenverksamhet, efter att man i februari köpt och tagit över Praktikertjänsts röntgenverksamhet i februari. 
Men Unilabs har inte klarat av att leverera provsvar till ibland svårt sjuka patienter och trots påpekanden från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm har företaget inte presenterat åtgärder som har löst problemet. Det skriver förvaltningen i ett mycket kritiskt brev på fredagen.

Redan i juni började läkare, vårdgivare och verksamhetschefer inom primärvård och specialistvård i hela Stockholmsregionen påpeka att väntetiderna ökade när det gällde provtagningar och röntgen. 
Enligt uppgifter från bolaget väntar nu 6000 standardprover på att bedömas. Provsvaren har blivit försenade och väntetiden som ska ligga mellan tre till 14 dagar beroende på prioritet ligger nu på upp till två månader. 

Enligt Stefan Kallström-Jansson, chefläkare och chef för verksamhetsstöd patientsäkerhet inom Stockholms läns sjukvårdsområde, rör det sig om ett ”betydande antal” patienter som fått sina provsvar försenade.
– I vissa fall har provmaterialet till och med kommit bort och då har patienterna inte fått något svar alls.
Enligt Stefan Kallström-Jansson har svarstiderna blivit mycket längre än tidigare sedan Unilabs tagit över.
Vad betyder detta för en patient?
– För vissa patienter kan det få mycket stor betydelse och kan påverka sjukdomsförloppet. 
Det här måste snabbt förbättras. Nu krävs verkningsfulla åtgärder.

Ur en uppföljningsartikel 2 veckor sen :
Det handlar om två separata avtal och upphandlingar för verksamheten inom provsvar och röntgen, där det nu inkommit allvarliga klagomål på Unilabs. 
• Upphandlingen om röntgen avgjordes under våren 2017, och värderades till 548 miljoner kronor för att bedriva röntgenverksamhet inom fem geografiska områden i länet, visar underlag från Region Stockholm. Av de fyra anbudsgivarna var det två – Unilabs och Aleris – som stack ut genom den låga prissättningen. Den låg betydligt under värdet på upphandlingen. Landstinget lät de två bolagen dela på röntgenuppdraget för 288 miljoner kronor, vilket skulle innebära en kostnadssänkning med 47 procent jämfört med 2015. 
• När laboratoriemedicin upphandlades parallellt lade sig Unilabs på en betydligt lägre nivå än konkurrenterna. Bolagets anbud innebar att tjänsterna skulle kosta 115 miljoner kronor per år mot tidigare 192 miljoner kronor, vilket beräknades minska landstingets kostnader för laboratorietjänster med 40 procent jämfört med 2015. 

Ansvarig politiker säger :
– Jag håller inte med om bilden av att priset är avgörande. Inga leverantörer kommer på fråga om man inte först kan visa att man lever upp till kvalitetskraven i avtalen, säger Anna Starbrink. 

Att priset inte har påverkan på kvaliteten är en uppfattning som inte delas av läkare och andra källor som DN talar med. Läkare på länets vårdcentraler har bland annat klagat på svårigheter att tyda röntgenbilderna från Unilabs, liksom på att komma i kontakt med företagets röntgenläkare för att diskutera bilderna med dem, visar klagomål som kommit in till hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Region Stockholm.

Läkarföreningens ordförande i Stockholm Johan Styrud säger att kritiken mot hur laboratoriemedicin och röntgen fungerar efter upphandlingen är enorm. 
– I den här upphandlingen har man gått otroligt mycket efter priset. Det var ett skambud som lades. Bekymret är att man har slagit sönder fungerande vårdkedjor framför allt för distriktsläkarna, som hade upparbetade kanaler in till sjukhusen, säger Johan Styrud. 
På sjukhusen märker läkarna att de prover som Unilabs utför ofta har kvalitetsbrister, enligt Styrud som själv är överläkare och kirurg på Danderyds sjukhus. 
– Vi är inte vana vid att undersökningar behöver göras om – när patienter kommer med cancersjukdomar så kan vi fortsätta på dem som är gjorda. Nu händer det ofta undersökningar med datortomografi till exempel är slarvigt gjorda och måste göras om.

Fakta/rapporterade brister:

• Upp till tre månaders väntan på provsvar om misstänkt cancer.
• Långa väntetider, upp till tre månader på datortomografi vid misstänkt cancer.
• Sammanblandningar av patienter vid provtagning.
• Prover för klamydia har inte fungerat vilket lett till omprov.
• 13 dagar väntan på ett positivt svar på HIV
• Svårt sjuk fick vänta en månad på datortomografi, trots att läkare försökte skynda på. Diagnos - spridd pancreascancer.
• Provmaterial har kommit bort, och svar har uteblivit.
• Transport av prover till Unilabs har uteblivit.
• Svårigheter att tolka röntgenbilder
• Problem att nå Unilabs per telefon, även för läkare inom primärvården.
• Enligt bolaget har provsvaren blivit försenade, och 6000 standardprover väntar på bedömning.

Min kommentar
Politiker utan sakkunskap och förmåga till konsekvensanalys drivna enbart av monetära ledstjärnor ska inte tillåtas ta beslut som så tydligt drabbar 3e man. I detta fall redan en svag grupp som iochmed sådana beslut riskerar allvarliga men.Man skulle vilja vrida om näsan på dessa ansvariga.

Edit 22/9
3 dagar senare med 5 stygn under plåstret.
utbildningssyftesbild

                                                              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar