tisdag 28 maj 2024

BioSpherix + Altium = Hypoxiakuckilurum?

Luften som vi andas består av kväve (78%) och syre (21%),utöver det små mängder av koldioxid,neon och argon.Syrenivån i en frisk människas kropp (blod) ska helst ligga så nära 100% som möjligt. De flesta pendlar mellan 95-100%.Ju äldre man blir desto lägre syrenivåer har man.Nivåer som runt 90% är på sikt skadliga för kroppen och visar på en ev infektion eller ett sjukdomstillstånd man behöver häva. Tänk här när man går till doktorn för att man känner sig lite krasslig och de sätter på en pryl på fingret som visar ens syrenivåer.Värden under 70% är direkt livshotande.Vid alltför låga syrenivåer får hjärtat slita och trycket på lungornas kärl ökar.Det var utmärkande under Covid 19 pandemin vilket tillsammans med en infektion var anledningen till att så många avled.Tänk här äldre med redan sämre syrenivåer än andra ålderskategorier.De stod för merparten av dödsfallen. Ok,det var lite grundläggande om syre och dess betydelse.

Kikar vi sen på kroppens celler och den miljön de lever i är det normala syreintervallet 18-21% i cellernas omgivning.När kroppen blir sjuk minskar syrenivån i cellernas livsmiljö,det följer alltså resten av kroppen vid en sjukdom. Vid riktigt svåra sjukdomar som ex cancertumörer (ansamling av cancerceller) har dessa en förmåga att överleva vid riktigt låga syrenivåer har det konstaterats. 

"De flesta tumörer eller sjuka celler tenderar att överleva i en miljö med låg eller ingen syrehalt. Denna brist på tillräckligt med syre kallas också hypoxi. Hypoxi och hypoxisk signalering är typiska kännetecken för många sjukdomar, inklusive cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och lungsjukdomar. När det gäller tumörmikromiljöer kan hypoxi leda till främjad angiogenes i tumörvävnader, inflammation, migration och metastasering och slutligen behandlingsresistens." 

Den här informationen är viktig och resten av inlägget bygger på denna fakta. Ok? Då går vi vidare.

Kunskap om syrenivå och dess påverkan vid cellforskningen är tämligen ny men börjar nå bättre insikter.
Man vet att temperatur,fuktighet och CO2 (koldioxid) är viktiga parametrar för att efterlikna den miljön celler lever i i naturligt tillstånd,dvs kroppen. Därav användande av inkubatorer som kan reglera dessa parametrar.
Kunskapen om syrenivåers betydelse vid cancerbehandling börjar nu kicka in. Läkarkåren har ofta stått som ? vid en cancerbehandling som bevisligen fungerat på en patient men nu inte fungerar på aktuell patient.Då som oftast kör man in det stora batteriet av läkemedel + strålning vilket ofta gör susen för patienten ifråga,dock till en hög kostnad för samma patient.Man överlever men med svåra skador på vävnader och kanske även inkringliggande organ. Onödiga skador har det ofta visat sig i efterhand,det efter att det framkommit hur betydelsefull syrenivåerna är vid tumören kontra den behandling man satt in.
"En studie utförd på behandling av mänsklig bröstcancer med strålbehandling drog slutsatsen att hypoxi var huvudansvarig för dessa tumörers motståndskraft mot strålbehandling. Hypoxi utgjorde också en utmaning vid behandling av vissa kemoterapeutiska medel på grund av deras beroende av syre för att vara cytotoxiska. Dessutom har forskare också visat att hypoxiska tillstånd inte bara är en egenskap, utan också kan vara ett viktigt mål för behandling av dessa sjukdomar."

Till viss del förklarar det här varför så många pot läkemedel misslyckas vid forskning.Har för mig att nästan 90%,kanske mer,aldrig når hela vägen fram.Enklast förklarat på så sätt att substrat(läkemedlet) och cellerna i nuläget nästan alltid studeras i eller utanför en inkubator.Sen när man går från utvärtes till invärtes, en kropp (försöksdjur eller människa) förändras förutsättningarna och den stora delen av pot läkemedel misslyckas således. Nu har forskarna börjat förstå varför. Svaret är b.la syrenivå,att kunna reglera och efterlikna syrenivån till den kropp det är ämnat att fungera.Eller mera specifikt till det sjukdomsområde läkemedlet är tänkt att sättas in. Hänger ni med i resonemanget?

Forskningsvärlden har nu mer och mer börjat inse att syre/hypoxia är en av de viktigare parametrarna för att nå lyckade resultat. Ni kommer få läsa fler och fler forskningsartiklar framöver där användandet av slutna Hypoxikammare blir det nya normala.

Nuläget är följande: "Utmaningen består därför i att replikera och bibehålla de hypoxiska förhållandena vid testning av läkemedel för dessa sjukdomar, som nu blir en viktig komponent i cancermodeller och behandlingsstudier. För att inducera sådana tillstånd används hypoxiska kammare som ett alternativ till kemiska mimetiska medel. Det här är enheter som hjälper till att upprätthålla en viss mängd syre utan att kompromissa med cellviabiliteten. Hypoxikammare är grundläggande anordningar där cellerna av intresse placeras i en lufttät behållare. Syrehalten sänks genom att kammaren rensas med hypoxisk gas (95 % kväve och 5 % CO2). Enheten måste sedan upprätthålla den önskade hypoxiska miljön under hela experimentet utan läckage eller fluktuationer."

Företag som ligger i framkant inom Hypoxiteknologin kommer ha en lysande framtid är ett understatement dristar jag mig till att påstå. Tillverkare av Hypoxikammare lär kunna tälja guld med smörkniv de närmaste åren. Så marknaden för Hypoxiaktörer står inför stora händelser,där uppköp är det troligaste men även samgående med större aktörer som kommer springande med en välfylld pengapåse.

Vad har vi då på närmare horisont att kika på? Jo,PHI`s partner BioSpherix såklart. En av de mest kända tillverkarna av inkubatorer och hypoxiprodukter. Företaget blev nyligen uppvaktade av en aktör med just en större pengapåse. De stålarna användes för att köpa in sig i BioSpherix.Hur mycket det handlar om finns inga uppgifter om,men vi kan nog räkna med att det var väääldigt många miljoner $ det handlade om för att grundaren och VD Randy Yerden skulle släppa majoriteten av företaget ifrån sig. Länk


Backar vi tillbaka till forskningsvärlden så kan vi anta att Hypoxikammare kommer användas i en större omfattning de närmaste åren. Men då fortfarande med behovet av att ta ut celler ur kammaren för att kolla hur de små liven rör sig/agerar med de olika substraten man har tänkt ska bli ett nytt läkemedel. Med det följer risk. Hinner cellerna påverkas av förflyttningen? Kan flytten fram och tillbaka inverka på det slutliga resultatet? Frågor jag inte har svar på.

Dock finns möjlighet att eliminera den risken. BioSpherix och PHI har arbetat för att kunna integrera ett mikroskop inne i en av BioSpherix andra produkter. Nämligen i inkubatorn Xvivo System. +Länk 


Det arbetet är alltså fullgjort så redan idag kan man köpa denna kombo. Huruvida BioSpherix och PHI har jobbat på att integrera HoloMonitor i någon av deras andra produkter innehållande Hypoxiafunktion vet jag inte. Man kan spekulera i att den kunskap man fått genom att få HoloMonitor att fungera i ett slutet system som en inkubator går att överföra till dito med Hypoxifunktion.

Fortsätter man spekulera skulle ett tillkännagivande av HoloMonitor + Hypoxikammare som en kombo i BioSpherix produktutbud förmodligen bli en succe av större mått.

Finns det verkligen ett behov av Hypoxiakammare innehållande ett mikroskop,frågar sig den skeptiske. 
Svaret får vi från forskningsvärlden i denna artikel från Cell.com / Trends In Biochemical Sciences

Hypoxia research, where to now?

New tools and methods need to be developed to quantify and visualize O2 levels in cells, organs, and organisms.

Abstract

Investigating how cells and organisms sense and respond to O2 levels is essential to our understanding of physiology and pathology. This field has advanced considerably since the discovery of the major transcription factor family, hypoxia-inducible factor (HIF), and the enzymes that control its levels: prolyl hydroxylases (PHDs). However, with its expansion, new complexities have emerged. Herein we highlight three main areas where, in our opinion, the research community could direct some of their attention. These include non-transcriptional roles of HIFs, specificity and O2 sensitivity of 2-oxoglutarate-dependent dioxygenases (2-OGDDs), and new tools and methods to detect O2 concentrations in cells and organs. A greater understanding of these areas would answer big questions and help drive our knowledge of cellular responses to hypoxia forward.

Imaging and live-cell analysis

It is said ‘a picture is worth a thousand words’. Although beautiful work can be done with fixed-cell analysis, live-cell imaging studies under controlled O2 conditions have been scarce thus far. Again, these experiments need access to the correct instrumentation that allow for control of O2 concentration in a fast and efficient manner. Although most microscope vendors do now have O2 control modules in their portfolio, these come with added costs to the already high level of investment needed to purchase such instruments. However, smaller and more affordable versions, such as lumascopes and holoMonitor, are now available that can be placed in the hypoxia workstation, using a remote-access interface, allowing for some basic analysis. Combining fluorescently tagged versions of oxygen sensor or HIF transcription factors with markers of interest – such as cell cycle, chromatin remodelers, or cell viability proteins – would greatly expand our biochemistry-based knowledge and create new areas of research in the hypoxia field.

Svaret levererar forskningsvärlden själva och det med ett tydligt JA. Man har redan identifierat ett konkret instrument som skulle vara lämpligt att använda inne i en Hypoxikammare,nämligen HoloMonitor.

Kan det sägas tydligare? Nee,tänkte väl det.

Då kommer jag slutligen in på ursprungsfrågan: Har BioSpherix och Altium nåt på gång?
Det föranlett av att Altium värvade Daniel Soor från just BioSpherix,att enbart jobba med att kränga HoloMonitor. Finns det en baktanke med denna värvning? Daniel Soor är ju ordenligt kunnig på BioSpherix produkter då han jobbat hos dem i 10 år.

Tanken ventilerade jag för första gången i detta inlägg.


"Jag visste inte att Daniel kom direkt från PHI`s samarbetspartner BioSpherix. 
Där har han varit anställd 10 år innan han värvades över till Altium. Linkedinlänk
Man kan absolut fundera över vad detta innebär. Daniel är alltså sanslöst insatt i BioSpherix produkter kan vi lätt lista ut. Finns det nån plan från BioSpherix och Altium att.....? Med Mr hardworking Goran Dubravčić  bakom spakarna kan man inte utesluta någonting. Minns Gorans tidigare uttalande - "....help PHI transform from a small, developing company to a company delivering positive cash flow and dividends but, above all, to provide a unique approach to upcoming medicine solutions."

Håller han på att koka ihop nånting med BioSpherix som innefattar HoloMonitor? Vad tror ni? "

Forskning med Hypoxiakammare kommer bli stort,det är jag ganska säker på. Googla själva och läs på.
Här 2 länkar med info. 1 / 2

                                                   Et voilá

Med detta inlägg "belastar" jag er alla phi,are med ytterligare tankejobb/spekmaterial. Sorry 😎
Inte bara ska ni ha Reg Med i åtanke,med allt som händer där. Nu får ni även en annan boll att jongla med.
Men ärligt talat,visst finns det mycket som talar för HoloMonitor/PHI? Förmodligen har jag bara skrapat på ytan av de möjligheter och händelser som kan finnas inom räckhåll.Använd kommentarsfältet och bidra gärna med egna tankar beträffande detta inlägg.

                                            Mvh the99

3 kommentarer:

  1. Jag tror att Daniel lämnat B För att jobba fullt ut för A med uppgiften att bygga upp distributionsnätverket avseende Holomonitor.
    Att ha bakgrund och kontakter från B underlättar.

    SvaraRadera
  2. https://www.linkedin.com/posts/masterat-biofizic%C4%83-medical%C4%83-%C8%99i-biotehnologie-celular%C4%83_holography-microscopy-cell-ugcPost-7201192791673126914-MYFS/?utm_source=share&utm_medium=member_ios

    SvaraRadera
  3. PHI:s japanska distributör har lagt ut en lång video på youtube om holomonitorn: https://youtu.be/fohoUNW549E?si=ZDU2tHQxf4bZ9gU8

    SvaraRadera