söndag 5 maj 2024

Livets uppkomst - Med lite assistans

Igår fick ni läsa om de sista ljuva åren som för många innebär jobbig skröpplighet. Att vård och omsorgskostnader för äldre har börjat bli ett problem för kostnadsbärarna. Lösning på detta presenterades.

I dagens inlägg tänker jag berätta om dess raka motsats - livets uppkomst. 

Men då om par som behöver hjälp på traven att bilda sin egen lilla familj. Par som av olika anledningar har problem med att på egen hand producera ett litet knyte kan få hjälp med det,som exempelvis provrörsbefruktning, IVF som står för In Vitro Fertilisering.
Provrörsbefruktning (IVF) är den mest effektiva behandlingsformen vid ofrivillig barnlöshet. Vid IVF befruktas kvinnans ägg utanför kroppen.Därefter återförs det befruktade ägget till kvinnans livmoder i förhoppning att det nu ska utvecklas till ett embryo och ett litet knyte så småningom.Statistik från American Society for Reproductive Medicine visar dock att enbart 30% av IVF leder till ett litet knyte vid första försöket.I Sverige får par chansen till 3 försök,det kostnadsfritt via resp region.Sannolikheten är då 70% till en lyckad och fullgången graviditet.
Anledningarna till varför IVF inte lyckas i alla fall är många,kvinnans ålder,mannens spermier...osv.
Men en viktig faktor som sällan utreds (av kostnadsskäl) är parens respektive genetiska uppsättning. 
De kanske inte är 100% kompatibla och då uppstår som oftast vid ett missfall att embryot drabbats av konflikt mellan kvinnans och mannens gener och följdaktligen dör.

För desperata par som lagt ner stora pengar för att skaffa ett litet knyte och till slut pyntat upp till en genetisk kontroll efter x antal missfall är det en slutstation.

MEN,så är fallet inte längre. Tack vare braighta forskares envishet och nyfikenhet att testa nya infallsvinklar,ofta med helt nya tekniker,har dessa forskare med allra största säkerhet hittat lösningen på embryots genkonflikt. Lösningen stavas REGENERATIV MEDICIN. I spåren av Reg Meds framgångar har det öppnat upp för nya områden där tekniken kommer vara användbar. Som ex vid IVF.

Här nedan kan ni läsa om de senaste rönen. Översatt,så klicka på rubriken för originaltexten.

Enhancing IVF Outcomes: The Role Of Advanced Technologies In Regenerative Medicine 
Cellular technology holds promise for enhancing IVF outcomes. (Photo: Freepik)

Området assisterad befruktning (ART) har bevittnat många anmärkningsvärda framsteg, särskilt när det gäller IVF. Dessa framsteg har visat sig förbättra framgångsfrekvensen och även ge hopp till par som står inför fertilitetsproblem.

Regenerativ medicin, enligt Association for the Advancement of Blood & Biotherapies, definieras som processen att ersätta eller "regenerera" mänskliga celler, vävnader eller organ för att "återställa eller etablera normal funktion". Det syftar till att regenerera skadade vävnader och organ genom att ersätta dem eller genom att "stimulera kroppens egna reparationsmekanismer för att läka vävnader eller organ". Regenerativ medicin kan också göra det möjligt för forskare att odla vävnader och organ i laboratoriet och "säkert implantera" dem när kroppen inte kan läka sig själv. Vilken roll spelar denna mekanism inom området mänsklig fertilitet? Läs vidare för att ta reda på det.

Revolutionerande IVF

Under de senaste åren har området assisterad befruktning (ART) bevittnat många anmärkningsvärda framsteg, särskilt när det gäller in vitro-fertilisering (IVF). Dessa framsteg har visat sig förbättra framgångsfrekvensen och även ge hopp till par som står inför fertilitetsproblem. Enligt Dr Pradeep Mahajan, forskare inom regenerativ medicin och grundare av StemRx Hospital and Research Centre, kan experter "utnyttja" avancerad teknik och "skräddarsy IVF-procedurer" för att passa specifika behov och förbättra resultaten, eftersom varje individs genetiska uppsättning och hälsoprofil är "unik". – Snart kommer det att finnas celler i stället för piller, säger han.

Preimplantatorisk genetisk testning (PGT)

Dr Mahajan förklarar konceptet med PGT och säger att tekniken gör det möjligt för embryologer att screena embryon för genetiska störningar före implantation, vilket minskar risken för ärftliga sjukdomar och ökar chanserna för en lyckad graviditet. PGT är viktigt för att förbättra den övergripande kvaliteten på embryon som överförs under IVF.

Time-Lapse Imaging System

Användningen av time-lapse-avbildningssystem i IVF-laboratorier är också avgörande eftersom dessa system "kontinuerligt övervakar embryots utveckling" och ger "värdefulla insikter om embryots kvalitet och livsduglighet utan att störa den känsliga inkubationsmiljön". Experten uppger att det innebär en övervakning i realtid som möjliggör bättre beslutsfattande om embryoval, vilket leder till högre framgångsfrekvens och minskad risk för missfall.

Cellulär teknik

Cellulär teknik är "lovande för att förbättra IVF-resultaten", säger Dr Mahajan, vars forskning fokuserar på att använda mesenkymala celler för att förbättra implantationshastigheten och stödja embryonal utveckling. Mesenkymala celler har en enorm regenerativ potential, säger han och tillägger att genom att utnyttja deras egenskaper kan experter skapa en vårdande miljö i livmodern för optimal embryoimplantation och tillväxt.

Artificiell intelligens (AI)

Intressant nog kan integrationen av AI och maskininlärningsalgoritmer forma framtiden för IVF, eftersom dessa tekniker analyserar "stora mängder data", inklusive patientjournaler, genetiska profiler och behandlingsresultat, för att "optimera fertilitetsprotokoll" och anpassa vården.

Etiska problem och överväganden

Det finns etiska överväganden och patientens välbefinnande när det gäller att ta till sig ny teknik, och även om det är viktigt att ta till sig innovation måste läkare se till att den används på ett ansvarsfullt och etiskt sätt, säger Dr Mahajan och tillägger att patientens säkerhet, integritet och informerade samtycke alltid bör prioriteras. /

Översättning till begriplig svenska
Dr Mahajan berättar här om sina studier på Mesenkymala celler/ Mesenchymal cells.   
Wiki berättar vad dessa celler är : Mesenchymal stem cells (MSCs) also known as mesenchymal stromal cells or medicinal signaling cells, are multipotent stromal cells that can differentiate into a variety of cell types, including osteoblasts (bone cells), chondrocytes (cartilage cells), myocytes (muscle cells) and adipocytes (fat cells which give rise to marrow adipose tissue)
Genom att studera dessa stamceller hos embryot kan han följa embryots utveckling till ett litet knyte. Uppstår komplikationer som genkonflikt finns,som jag förstår det,medel att sätta in för att häva tillståndet och få embryot att fortsätta utvecklas.

Reg Med skördar ånyo nya segrar kan vi konstatera.
Ok,kul för barnlösa par men vad rör det HoloMonitor som utlovades i föregående inlägg undrar den skeptiske.
Jo,det ska jag berätta! 
HoloMonitor har visat sig vara ett utmärkt instrument för att studera Mesenkymala celler
De första studierna på Mesenkymala celler med HoloMonitor visar Sofia Kamlund upp i sin doktorsavhandling från 2018 : Not all those who wander are lost
Året därpå,2019 får kinesiska forskare sina studier om Mesenkymala celler utförda med HoloMonitor dessa publicerade : KLF2+ stemness maintains human mesenchymal stem cells in bone regeneration
En studie PHI f.ö lyfter fram på sin hemsidaKeywords: HoloMonitor M4, cell movement and wound healing, angiogenesis, endothelial cell, KLF2, mesenchymal stem cell, osteogenesis, stemness, stem cell therapy
2020 publicerar Henriette Aksnes och Monica Hellesvik sin utmärkta text om HoloMonitor och vad instrumentet har för användningsområden. De berör även studier på Mesenkymala celler. 
Även det en studie PHI lyfter fram på sin hemsida.
2022 får HoloMonitorfantasten Robert Horvath studien Simple and automatic monitoring of cancer cell invasion into an epithelial monolayer using label-free holographic microscopy (HoloMonitor) publicerad. Studien tar upp Mesenkymala celler.
Och slutligen en oberoende studie som bekräftar QPI som en ypperlig teknik vid studier på Mesenkymala celler.Quantitative phase imaging unravels new insight into dynamics of mesenchymal and amoeboid cancer cell invasion
                                                 Et voilá !
Min kommentar
Med Dr Mahajans forskning på Mesenkymala celler,att följa dessa hos ett embryo för att få till ett litet knyte har först Reg Med visat en ny seger,sen öppnar det upp för IVF kliniker världen över att gå i hans spår och göra sammalunda. Andra segern kan bli att dessa kliniker behöver ett (förhållandevis billigt) QPI-instrument som bevisligen fungerar att studera dessa celler med. Instrumentet jag tänker på? 

Fråga : Är Reg Med stort och kommer omvandla medicinen i grunden?
Fråga : Har HoloMonitor en hiskelig potential att ingå i den omvälvande transformationen?

Jag vet vad jag tror. Vad tror ni?

                                              Mvh the99

7 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2024/dt/d4dt00381k

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kopplingen till inlägget känns inte glasklar.
      Jag förmodar att studien dock är av intresse och innehåller användande av HoloMonitor?
      Eftersom den är inlåst blir det knepigt,men inte omöjligt,att få reda på mer av innehållet. Mejla istället om du har kompletterande information.
      Mvh the99

      Radera
  4. Hmmm...
    Att jag upplåter möjligheten att kommentera skrivna inlägg är för att ni ska få ge er syn på resp inlägg. INTE att torgföra era negativa åsikter om PHI. För det syftet finns säkert ett gäng andra lämpligare klotterplank. Använd dessa.

    the99

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja många baissers i kommentarerna nu på sistone, är det några som är oroliga att inte längre kunna tanka billigt tro?

      Radera
    2. Kollar på dagens handel.
      Är faktiskt ganska bra omsättning på aktier tycker jag.
      Snart uppe i 50T och det var ett bra tag sen man såg såna siffror.
      Förmodar att det är kortsiktiga som säljer och förhoppningsvis nya investerare som köper.Gärna småsparare så de får vara med på det som komma skall.Fortsätter kortisarna att avyttra sina innehav blir det intressant sen när vi får ett riktigt bra PM.Då om inte förr tippar jag att floaten har gått ner såpass så vi får se en huggsexa på tillgängliga aktier.

      Börjar bli lite spännande nu va? Känns som vi ska få lite goda nyheter inom kort. QPI relaterat tippar jag.
      Mvh the99

      Radera