lördag 4 maj 2024

Kommande problem - Lösning finns inom räckhåll

Vi lever längre idag än för ex 50 år sedan.På den tidsperioden har mannans livslängd ökat nästan 9 år* medan kvinnans dito ökat 6 år*.Medellivslängden idag är 81 år för män och 84 år för kvinnor.
Förklaringen är delvis en bättre livsföring där vi b.la minskat användande av tobak och alkohol,gäller framförallt för män som förklarar diffen på 3 år*.Går man längre tillbaka har medellivslängden ökat än mer.
Sedan mitten av 1800-talet har människans livslängd konstant ökat med nästan 3 månader per år.

Men med det följer konsekvenser 
Kostnader för vård och omsorg av våra äldre har skjutit i höjden och har börjat bli ett problem för kostnadsbärare (kommun,stat,land,försäkringsbolag..osv). 
För med stigande ålder följer kroniska och åldersrelaterade sjukdomar.Tänk ex artros och åldersdiabetes med allt vad det för med sig men även vår lilla pump som ska driva vårt maskineri,dvs hjärtat.
Hjärtrelaterade sjukdomar inträder alltsomoftast redan i 60-årsåldern för en stor del av populationen. Svårare ålderssjukdomar som Parkinsons och Alzhemiers har visat tecken på att krypa ner i åldrarna vilket är ett aber.

Att kostnadsbärarna gärna vill hitta lösningar på sitt växande problem är naturligt,bara deras lösningar inte går ut på sämre vård och omsorg vilket ligger nära till hands.Se bara i Sverige hur synen på vård och omsorg av våra äldre har förändrats. Ord som förvaring och näringsfattig billig industriproducerad mat florerar numera i debatten.
Den nedre gränsen för vad som är ett minimun för etik och moral gällande våra äldre flyttas utan att vi knappt märker det. En aspekt att ta med i sammanhanget.

Nåväl,med stigande ålder blir man såklart skröppligare.Det är ofrånkomligt.Men tänk om man skulle kunna fördröja den här skröppligheten och det lidande den medför? Kanske helt ta bort vissa kroniska tillstånd? 
Att de sista åren i ens liv blir hyfsat drägliga? Finns möjligheten ens?
Svaret är ett rungande JA.

Jänkarna som ofta ser verkligheten genom dollartecken har lyft frågeställningen:
- Hur fixa skenande vårdkostnader för en åldrande befolkning innan de blir riktiga problem?
Kostnadsbärarna har vänt sig till vetenskapen för hjälp innan problematiken växt sig till att bli panikartad.
Vetenskapen i form av intelligentian inom det samlade forskarkollektivet har svarat.
- Vi har lösningen. Vill ni ha den på plats tidigare än planerat får ni öppna upp snabbspår till godkännanden och förändrad lagstiftning.
Lösningen ligger inom den Regenerativa Medicinen där tekniken redan idag finns att skjuta upp och med det fördröja människans skröpplighet som ger alla dessa åldersrelaterade sjukdomar.

Här nedan ett aktuellt axplock av länkar inom denna frågeställning. De är översatta så klicka på resp länk för originaltexten.
 


Silver hair, silver dollars: Wyoming's aging population means big spending for the state 



Ska Cowboystaten döpas om till Silver State? Wyomings totala befolkning växte med bara 2,5 % mellan 2010 och 2021, men dess befolkning över 65 år steg till över 47 procent under samma tidsram, enligt en rapport om hälsoåldrande från University of Wyoming och UMass Boston.

I takt med att fler invånare åldras kommer kostnaderna för vård att öka. med Medicaid Long-Term Care-kostnaderna i Wyoming som förväntas stiga från 125 miljoner dollar vid tidpunkten för rapporten till 260 miljoner dollar år 2040, enligt en rapport från Wyoming Department of Health 2023,

– I och med att vi får en större och större andel av vår befolkning i de äldre kategorierna, så är det klart att de kommer att behöva mer sjukvård. Och det är verkligen viktigt att vi får dem alla försäkrade, säger Virginia Vicenti, PhD, professor emeritus vid University of Wyoming. "Det är inte så att det är gratis om du inte täcker dem. För då åker de till akuten när de hade kunnat få förebyggande vård som inte är lika dyr som akutvård. Och det är utspritt över alla andra."

En undersökning från American Association of Retired Persons (AARP) från 2023 av Wyomingiter i åldern 45+ visade att 89 % av de tillfrågade rankade att ha råd med sjukvårdskostnader som en viktig fråga.

Enligt hälsodepartementets rapport drivs ökningen av dessa utgifter av en mängd faktorer, inklusive Wyomings åldrande befolkning, kostnaderna för långtidsvård, ökande nivåer av kroniska sjukdomar, färre vuxna i arbetsför ålder per äldre Wyomingbo och människors ökande oförmåga att betala för dessa kostnader självständigt.

Franz Fuchs, senior politisk analytiker vid Wyomings hälsodepartement, säger att även om det kommer att bli en utmaning att anpassa sig till den åldrande befolkningen, är det inte en fråga som kommer som en överraskning för delstaten.

"Det är ungefär som när en anakonda sväljer en elefant eller något – du kan se utbuktningen röra sig genom ormen med tiden. Det är förutsägbart. Vi kan se det komma, säger Fuchs. "Och så har vi använt det för att förutsäga hur våra nivåer av långtidsvård kommer att öka."

Beslutsfattare i hela Cowboy State – och resten av landet – letar efter åtgärder för att minska kostnaderna för långtidsvård. Detta inkluderar incitament för vård i hemmet, som har en genomsnittlig kostnad per månad på 1 871 USD jämfört med omvårdnad, som har en genomsnittlig kostnad på 4 931 USD, enligt en rapport från AARP och University of Wyoming från 2023.

– Undersökningar har gång på gång visat att det är där människor vill åldras när de blir äldre. Den goda nyheten är att det billigaste alternativet faktiskt är det som har människors hjärtan just nu, säger Lacock.

---------------------------------------------------------------------------------

Regenerative Medicine Is Changing the Way We Age



En titt på nästa generations terapier som hoppas kunna vända upp och ner på det medicinska området – och behandling av åldersrelaterade kroniska tillstånd.

Att ta ut en persons egna celler ur kroppen och sedan sätta tillbaka dem för att läka skadade organ och vävnader är ett medicinskt koncept som känns taget direkt ur en science fiction-bok. Det är ännu tyngre att överväga att ta en annan persons celler eller laboratorieodlade organ och bädda in dem i din egen kropp för att behandla eller bota en sjukdom. Ändå är detta koncept – regenerativ medicin – något som forskare faktiskt har arbetat med IRL i åratal. Faktum är att läkare har använt denna typ av nästa generations medicin i viss utsträckning i över ett halvt sekel (tänk: benmärgstransplantationer för leukemi och lymfom). Nu exploderar fältet med nya innovationer och löften om en framtid där vi kan slå tillbaka mot åldrandet och de sjukdomar det för med sig. 

Vad är regenerativ medicin?

Regenerativ medicin är ett expansivt medicinskt område som fokuserar på att utveckla nya terapier som får kroppen att regenerera och därför läka sig själv, förklarar Farshid Guilak, Ph.D., professor i ortopedisk kirurgi och meddirektör för Center of Regenerative Medicine vid Washington University School of Medicine i St. Louis, MO. Området omfattar en mängd olika tekniker och tillvägagångssätt – cellterapi, vävnadsteknik, genterapi och system för läkemedelstillförsel – som riktar sig mot olika organ och vävnader, förklarar Guilak.

I vissa fall är målet med dessa nya tekniker att få kroppen att reparera sig själv; andra riktar in sig på och eliminerar de hinder som hindrar celler och organ från att läka, säger Timothy Kamp, M.D., Ph.D., kardiolog och chef för University of Wisconsin - Madison Stem Cell and Regenerative Medicine Center. "Många inneboende reparationsegenskaper finns redan i kroppen", förklarar Dr. Kamp. Experter undersöker alla sätt som medicinska framsteg kan göra det lättare för dem att göra sitt jobb bättre.

Om dessa terapier fungerar är de game changers på mer än ett sätt, till att börja med hur vi åldras. National Council on Aging uppskattar att ungefär 95 % av vuxna över 60 år lever med minst ett kroniskt hälsotillstånd - saker som hjärtsjukdomar och artros. Hoppet bakom regenerativ medicin: Att förhindra skador och sjukdomar som naturligt uppstår i kroppen när vi åldras kan stoppa dessa hälsoproblem från att vara oundvikliga.

Liksom alla vetenskapsområden är regenerativ medicin ett ständigt pågående arbete. Experter sliter i laboratorier och genomför kliniska prövningar för att ta reda på hur man kan använda ny teknik och nya material för att skapa livsförändrande terapier. Men väldigt få är redo för bästa sändningstid. De experter vi talat med är dock hoppfulla om att vi kan se några betydande genombrott under de kommande fem till tio åren när behandlingar under utveckling går igenom de nödvändiga prövningarna och så småningom får godkännandestämpeln från Food and Drug Administration (FDA). 

Hur regenerativ medicin används

"När vi åldras kan vi inte regenerera naturligt lika lätt", förklarar Guilak. "Det finns flera faktorer relaterade till varför det händer, men huvudproblemet är att när vi åldras sviktar våra vävnader och organ." Kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, artrit, cancer, Parkinsons med mera – sjukdomar som ökar när kroppens förmåga att skapa friska celler för att ersätta ohälsosamma eller muterade celler minskar. De flesta av behandlingarna för dessa tillstånd fokuserar på symtomen – det finns väldigt få botemedel, säger Guilak. Inom ortopedi "kan vi skära ut en hel led och sätta in en plast- eller metallled", tillägger han, "men den har en begränsad livslängd."

Att hitta sätt att regenerera det skadade brosket (eller skadad vävnad eller organ) kan inte bara lindra människors symtom utan faktiskt stoppa sjukdomsprocessen i dess spår.

Paul George, M.D., Ph.D., biträdande professor i neurologi vid Stanford Medicine i Palo Alto, CA, vars forskning fokuserar på regenerativa terapier för att förbättra återhämtningen efter stroke, ser tre huvudmål för regenerativ medicin: förebyggande eller att hålla skadliga processer till ett minimum; ingripande eller bromsa degenerationen. och reparation, eller de behandlingar och terapier som förstärker och förstärker kroppens förmåga att läka sig själv.

Det finns oändligt många nya tekniker och material som skapas och konstrueras för vart och ett av dessa ändamål, så det är omöjligt att beröra dem alla. Men här är några av de viktigaste kategorierna som experterna surrar om. 

Stamcellsterapi

Stamcellsterapi är den överlägset vanligaste typen av regenerativ medicin. "Stamceller blev kända för ett par decennier sedan och vi trodde att de skulle fixa allt", säger Dr. George. Men när de undersöktes mer noggrant blev det tydligt att de inte skulle vara en plug-and-play-lösning. "Vi har precis börjat förstå biologin bakom stamcellsterapi."

Till skillnad från stamcellstransplantationer som används vid cancerbehandling – som kräver att immunsystemet utplånas med kemoterapi och sedan injiceras med en frisk donators blodmärg och stamceller – är de regenerativa tillämpningarna mer målinriktade.

En del stamcellsforskning är inriktad på idén att transplantera friska stamceller till skadade områden så att de kan frigöra läkande kemikalier och hormoner, förklarar Dr. George. Hans arbete fokuserar på stamcellsterapi för att läka hjärnan efter stroke. "Vissa [stamcellsterapier] ges via intravenöst och har visat sig modifiera immunsvaret efter stroke, och det gör att kroppen kan regenerera bättre eller återhämta sig", säger han. Viss forskning om behandling av Parkinsons sjukdom tyder till och med på att stamceller kan differentiera till dopaminproducerande celler och transplantera, eller permanent införliva sig själva, i hjärnan, säger Dr. George. Att regenerera dessa nervceller (eller nervceller), som Parkinsons förstör, skulle effektivt kunna behandla de motoriska symtomen på sjukdomen. Men allt detta är fortfarande i forskningsfasen.

-----------------------------------------------------------------------------------------

With modification, CAR T cells can attack senescent cells, leading to slower aging in mice

Ungdomens källa har gäckat upptäcktsresande i evigheter. Det visar sig att det magiska anti-aging-elixiret kan ha funnits inom oss hela tiden.

Corina Amor Vegas och hans kollegor vid Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) har upptäckt att T-celler kan omprogrammeras för att bekämpa åldrandet, så att säga. Med rätt uppsättning genetiska modifieringar kan dessa  attackera en annan grupp av celler som kallas senescenta celler. Dessa celler tros vara ansvariga för många av de sjukdomar vi brottas med senare i livet.

Senescenta (åldrande) celler är de som slutar replikera. När vi åldras byggs de upp i våra kroppar, vilket resulterar i skadlig inflammation. Även om det för närvarande finns flera läkemedel som kan eliminera dessa celler, måste många tas upprepade gånger över tid.

Som ett alternativ vände sig Amor Vegas och hans kollegor till ett "levande"  som kallas CAR () T-celler. De upptäckte att CAR T-celler kunde manipuleras för att eliminera  hos möss. Som ett resultat av detta levde mössen hälsosammare liv. De hade lägre kroppsvikt, förbättrad ämnesomsättning och glukostolerans och ökad fysisk aktivitet.Alla fördelar kom utan  eller toxicitet.

-------------------------------------------------------------------------------

Vill ni ha bevis för hur HoloMonitor kan användas inom detta växande problemområde? Klicka på den här länken och spola fram till 2:25 - 3:10.Där ser ni hur HoloMonitor ger forskarna de svar de sökt i sin forskning. 

Från filmsekvensen med HoloMonitor

Jag uppmärksammade denna studie i inlägget “We believe we’ve found the Holy Grail”.
Det utan att förstå hur betydelsefull denna forskning skulle komma att bli långt senare i dagens läge med skenande vård och omsorgskostnader för de äldre i inte bara USA och Sverige,utan för alla civiliserade länder.

Listar PHI ut att de inte enbart har en marknad för HoloMonitors användande som kontroll och kvalitetsinstrument för Reg Med efteråt i processen,utan även en marknad för pre-studier för världens alla forskare inom ett område som växer och riskerar att bli problematiskt, dvs åldersrelaterad forskning,öppnas nya dörrar. 
Finns det potential? Tja,vad tror ni? 😎

Summasummarum 
Att Reg Med är stort och kommer bli epokavgörande inom medicinen är det ingen som längre betvivlar.
Att HoloMonitor kommer finnas med i detta historiska skifte är det få som betvivlar.
Förhoppningsvis kommer fler,många fler småsparare inse det och agera innan det första tecknet på HoloMonitors betydelse för tekniken kommuniceras ut offentligt. Ta VD-Patriks utspel i veckan som en snäll fingervisning om vad som komma skall.

I morgon kommer ni få läsa om ett till (helt nytt) Reg Med-område HoloMonitor har potential inom. Stay tuned.

                                              Mvh the99

4 kommentarer:

  1. 99.99% inom RegMed har aldrig hört talas om PHI

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förklarar varför aktien bara kostar 8 kr. Annars hade den väl kostat 80 kr.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. So you telling me there is a chance

      Radera