onsdag 3 juli 2024

Frågestund

Jag har fått en del frågor,mejl och i kommentarsfälten, som jag tänkte samla ihop här och ge min syn på.

Men först: jag är ingen expert på området utan enbart en simpel lekman som råkar ha egenintresse (min egen cancer) samt gärna söker info på nätet för att bygga kunskap. So here we go:

GlycoImaging,varför händer inget där och varför får vi inte höra vad PHI har för planer?

Mitt svar: Här tror jag alla glömt att PHI har en partner (tyska staten via BAM) som är de med resurser och kunskap/kompetens. BAM är mest troligt de som i slutändan tar de beslut för Glyco som är mest fördelaktiga för projektets nästa fas. PHI har knappast det kontaktnät BAM kan visa upp för att ex få till bästa utfall av försäljning av hela konkarrongen eller utlicensierande. Alltså får vi hålla oss till tåls och lita på att tyskarna gör jobbet för oss.Menar,de har knappast lagt in X antal miljoner i projektet utan vare sig kunskap vad det handlar om eller utan förhoppning att det ska bli en lönsam investering för dem i slutändan. Här ska man tänka logiskt och rationellt.
PHI var snabbt framme efter patentgodkännandet med att starta upp ett GlycoBolag separerat från morsan PHI. Där har man förmodligen samlat allt som berör Glyco,patent mm...och kan alltså agera snabbt när tyskarna får tummen ur. Det juridiska inför affärer är alltså förberett.

Regenerativ Medicin / QPI / ReMDO - Har HoloMonitor en framtid där?

Reg Med: "Alla" är övertygade om att Reg Med kommer bli den omvälvande tekniken för framtidens sjukvård. 
En snabbväxande industri som kommer mäta sig med de traditionella som tillverkning,bygg osv..i storlek. 
Runt Reg Med kommer det byggas verksamheter med grund i tekniken. Lättaste att identifiera är såklart vårdande verksamheter med spetskompetens inom Reg Med. Men ju mer kunskap vi får desto mer användningsområden och fler verksamheter med olika inriktningar kommer poppa upp längs vägen.

Kunskap om Reg Med bygger i grunden på kunskap om celler och hur de interagerar med "objektet"det är tänkt att ex regenera. Här finns massvis med multiplar/händelser att vara beredda på, likväl som att man kommer upptäcka nya händelser i olika förlopp. Det betyder att det måste skapas en bred och j...ligt djup kunskapsbas där AI är den enda teknik som klarar av det. AI som tar in och värderar/sorterar info på en herrans massa kategorier-grupper-undergrupper-subgrupper...osv som människan inte har en chans att göra på egen hand. 
Tänk 100 miljoner "kunskaper" som ska korsköras mot 100 miljoner scenarion där varje resultat sen i sin tur ska analyseras och värderas inför nästa fas.Osv..osv..AI är alltså den förutsättning som krävs för att få ut det Reg Med redan idag indikerar för framtiden.

Så hur skapar man denna bamsebigga kunskapsbas då? Där AI ska jobba ifrån? Jo,via insamlande av data från varje cellforskning,cellförsök,celltest,cell-whatever som bedrivs dygnet runt världen över. Manuellt kan man inte göra detta insamlande som alla förstår,utan det måste ske digitalt. Och från den digitala kunskapsbasen låter man AI utföra sin magic.

Ok,då har vi förutsättningarna klara för Reg Meds utveckling i det korta perspektivet. Kan vara bra att hålla koll på hur snabbt AI utvecklas/godkänns brett. Reg Med´s utveckling lirar ca 10/1 mot dito i AI.
Översatt: För varje steg AI tar,tar Reg Med 10 steg. Såpass mycket RegMed-info och kunskap finns idag redo att användas till nästa fas.

QPI : Quantitative Phase Imaging som bygger på digital teknik kännetecknas kanske främst av egenskaperna att kunna avbilda celler i 3D (tänk här ex:att via avancerade datorprogram färglägga enskilda celler och jämföra dessa mot varandra, att snurra på cellen och se hur cellen ser ut från alla håll och vinklar) och att man inte behöver färga in cellerna,dvs långsamt döda dem. Tekniken är ypperlig vid forskning läkemedel --> celler då man direkt kan se hur cellen reagerar mot läkemedlet. QPI är än mer ypperligt vid ett flertal moment inom Reg Med. Först det mest uppenbara:ursprungscellerna får inte infärgas eller påverkas på något sätt överhuvudtaget.
De måste vara 100% au naturel ända fram till de ska "programmeras/manipuleras".

Här tar jag upp några moment inom Reg Med där QPI är ett måste att använda då alternativ,mig veterligen, saknas.
Vid storskalig produktion av celler ämnade att införas i människa är det att jämföra med tillverkningsindustrins olika processer. Man vill ha en jämn och bra kvalitet i flödet utan alltför mycket manuellt arbete. 
Därför är kontroll nyckelordet här,precis som inom tillverkningsindustrin. 
QPI som jobbar digitalt sköter initialt sortering och kontroll av cellmassan man utgår från. 
Sorterar automatiskt ut celler som inte anses vara av tillräcklig kvalitet för att gå vidare i processen. 
Ett arbete som annars kräver enorma resurser i form av teknisk personal samt den tid detta manuella arbete kräver. Utan QPI kan Reg Med aldrig bli förhållandevis billigt och då tillgängligt för den bredare populationen,sen är tidsaspekten en viktig parameter här. 
Cellernas kvalitet försämras ju längre tid tillverkningsprocessen tar. 
QPI löser bägge dessa aspekter.
 
Går vi vidare i tillverkningsprocessen behöver cellerna kontrolleras i varje nytt steg. 
QPI filmar cellerna för att se hur de förändras till utseende och storlek,om de avviker från ett i förväg bestämt protokoll sorteras de bort. 
QPI räknar även antalet celler längs processen vilket ger info om celldelning skett = avvikande och sorteras då bort. 
Kontroller som dessa + många fler, är en standard som garanterar kvalitet/säkerhet i slutändan inför injicering i patient. Samtliga kontroller QPI är väl rustat för att kunna utföra. All data som respektive process i varje produktion genererar sparas digitalt i kunskapsbanken och ger konstant mer info för nästa och nästa..osv produktion. 
Kvaliteten och säkerheten höjs konstant med all ny information som lagras då AI hela tiden får bättre och bättre kunskapsunderlag.
Reg Meds framtida utveckling kan sägas är beroende av att få in så mycket cellinformation det är möjligt att få. 
Ju större kunskapsbanken blir desto mer material har AI att utgå ifrån.
Som ni nu säkert förstår är den digitala tekniken ett måste för att klara detta, dvs QPI som den bästa och förmodligen enda mikroskopteknik att använda.

Efter en produktion är avklarad (celler omprogrammerade) måste cellerna transporteras till respektive sjukhus för avsedda patienter. 
Varje transport innebär en risk,menat att cellerna kan påverkas under resan då de befinner sig utanför produktionsmiljön som är optimalt anpassad för syftet (fukt,temperatur,syre). 
Här måste alltså kontroller ske hela vägen under/från "fabrik" till mottagare/sjukhus. 
QPI monitorerar då cellerna under färd och ger signal om några cellförändringar skett. Dessa celler sorteras då bort av QPI hos mottagaren.
Därefter kontrolleras cellerna hela tiden och vägen fram till patientinjicering.Återigen sköts även det av QPI.
Under och även efter patientinjicering sker/skett kontrolleras händelser inne i patients kropp.Den infon,som är viktig,lagras digitalt i kunskapsbanken och kommer användas av AI för ytterligare förbättringar både inom produktionen som för att se ev komplikationer hos patient vilket då går att undvika för nästkommande patienter.

ReMDO : Styrkan i att samverka med andra aktörer som har Reg Med koppling ger fördelar gentemot enstaka aktörer som på egen hand sysslar med Reg Med. Här några.
1. En integrerad kedja av kompetenser ger snabbt volym och med det snabbare väg till lönsamhet i ena änden och en billigare "produkt" i andra änden till marknaden dvs patienterna.
2. En enstaka aktör kan inte sätta en standard som gäller generellt för alla andra aktörer på marknaden. Den enstaka aktören utgår då enbart från den instrumentering han har och det kan aldrig bli en fullvärdig standard för hela branschen. Standard är ett måste och även ett krav från FDA för att Reg Med ska bli en etablerad teknik att användas i den omfattning man ser behovet av. ReMDO har iochmed sin storlek de bästa förutsättningarna att leda arbetet mot en standard. Accepteras ReMDO`s standard av marknaden kommer de genast bli en stor aktör inom Reg Med. Den största? Joshua Hunsberger leder just nu det arbetet.Och till hans hjälp har han f,d chefer från FDA`s tillståndsavdelningar så förutsättningarna är goda.
3. ReMDO`s aktörer kommer snabbt kunna sätta upp anläggningar runtom i USA då de är intrimmade tillsammans. Nästa steg är att gå utanför USA och expandera i länder med godkända regler för Reg Med.
Volym? Hur stort kan ReMDO bli?
Mitt svar: Hur långt är ett snöre? Volymerna är oerhört svårt att gissa sig till för en lekman som undertecknad är. Men jag säger som en jänkare skulle svara. It`s gonna be BIG.

HoloMonitor inom Reg Med : Med tanke på hur viktig QPI är för Reg Med har HoloMonitor en nyckelposition som instrumentet mycket bygger på. Den positionen bygger man in mer och mer ju fler andra aktörers instrument kopplas på inom ReMDO`s testbed. Kedjan av instrument länkas samman efter en plan förmodligen enbart Maestro Atala har.
Potentialen för HoloMonitor inne i ReMDO? Volymer?
Mitt svar:(återigen) Hur långt är ett snöre? Ska jag ge ett lekmannasvar blir det att HoloMonitor kan bli det ledande instrumentet för kontrollfunktionen inom all Reg Med produktion. BIG mao.
Går vi utanför produktionssidan får vi en siffra från vår man i USA, Håkan Rosvall. Sjukhusen,enbart i USA, som står beredda att behandla med Reg Med uppgår till 6000 st. Varje sjukhus kommer behöva minst ett kontrollinstrument för sina patienter. HoloMonitor bör vara förstahandsalternativet då det redan används inom produktionen kan jag tycka. (QC = Quality Control)

Om/när sjukhusen upptäcker att de kommer behöva ett kontrollinstrument står då en arme` av HoloMonitorsäljare redo. Jag tänker naturligtvis på Altiums då färdigutbildade personal.

Värt att veta : Bjässen Thermo Fisher har börjat lista ut hur användbar 3D,som är tekniken för QPI, är och kommer bli framöver. I dagarna har de lagt upp en infoguide och manual för 3D mikroskopin.Länk

Discover how to create more physiological relevant 3D cell models

Cells and tissues that are cultured in a 3D environment show great potential to advance our understanding of complex biological processes. Organoids and spheroids are increasingly beingused in many research applications, including drug discovery, toxicology, disease modeling, and regenerative medicine. These models offer an opportunity to better understand complex biology in a physiologically relevant context where 2D models have not proven as successful.

Man kan tolka bjässens initiativ som att 3D/QPI står inför nåt riktigt spännande i en större omfattning.
Minns vad denna initierade man sa för några månader sen.


Sådär,nu hoppas jag att alla fått sina frågor och funderingar besvarade.

                                                 Mvh the99

4 kommentarer:

  1. Eller som PHI själva skriver https://phiab.com/pressrelease/shaping-the-future-of-regenerative-medicine-phi-vision-for-qpi-in-cell-therapy-manufacturing/

    SvaraRadera
    Svar
    1. En bra och beskrivande text alla phi,are borde läsa.

      Till mitt inlägg kan adderas att HoloMonitor och AI trivs förträffligt bra ihop.
      Den enorma informationsmassa som varje HoloMonitorstudie genererar är exakt det AI vill ha och är så väl lämpat att värdera/sortera. Har svårt att tänka mig nån annan teknik som kan ge AI den informationen ner på enstaka cellnivå.
      Man kan även addera att PHI har 2 AI-företag vid sin sida i ReMDO.
      Det borde ge bra indikation på hur värdefull HoloMonitorinfon kommer bli.
      Borde finnas affärsmöjligheter för PHI att på nåt sätt kapitalisera på den informationsmassan när de kopplat ihop instrumentet med en anpassad AI. Det även utanför ReMDO projektet.

      Mvh the99

      Radera
  2. https://www.linkedin.com/posts/phase-holographic-imaging_behindthescenes-phi-meettheteam-activity-7214265189469237248-PO39?utm_source=share&utm_medium=member_android

    SvaraRadera