fredag 6 september 2024

AI & CAR T-cell


Financial Times har i en aktuell artikel grottat ner sig ordentligt i vad AI kan innebära för precisionsmedicinen,dvs skräddarsydda behandlingar för varje unikt sjukdomstillstånd resp patient har. Artikeln tar upp svårigheterna med att se varje patients sjukdom som enskild då medicinen idag baserar sig på "grupp". 
Att läkemedel historiskt sett alltid och undantagslöst tagits fram för "sjukdomen" med förhoppning att den ska passa alla patienter,vilket den ofta men inte alltid gör.En del behöver ytterligare läkemedel som kombo ,en del får jobbiga biverkningar och för en del har läkemedlet ingen effekt alls. 


Det för att varje patient är unik med sin personliga DNA-uppsättning med ett oräkneligt antal gener som i sin tur består av X antal celler som i sin tur består av X antal olika proteiner som i sin tur består av....osv. Ni förstår komplexiteten?
Take diabetes. There are at least 150 genetic mutations that are associated with developing type 2 diabetes and thousands of wider lifestyle and environmental variables that determine a patient’s response to the disease. Lacking the tools to determine how personal physiology shapes our response to disease, modern medicine has been built around a one-size-fits-all approach.
New
 
technology
 
is
 
changing
 
this.

För att AI ska fungera optimalt inom medicinen krävs ofantlig mängd data som enbart kvantdatorer? klarar av att sortera och sätta samman i begriplig kontext. Tekniken,vid fullt utnyttjande och då resulterande,kräver att all info går digitala vägar. Där dagens (gårdagens) instrumentering behöver ses över och byggas? om för att kunna ge sin info den digitala vägen. Det om man till 100% ska kunna utnyttja möjligheterna som AI faktiskt kan leverera.
Jag behöver väl inte nämna att HoloMonitor är ett ytterst sofistikerat digitalt instrument som har kapacitet att ge enorma mängder information med en anpassad AI-mjukvara? Heller inte att PHI har 2 AI-aktörer i ett intimt samarbetsprojekt? Som vi ännu inte fått se resultatet av ska nämnas.
Hursom, AI inom medicinen kommer bli sanslöst stort om alla aktörer bestämmer sig för att satsa 100% på den.
----------------------------------------------------------------------------
Min "favorit" inom den regenerativa medicinen, CAR T-Cell terapi som jag ofta återkommit till skördar konstant nya segrar,det i så måtto att principen terapin bygger på (kroppens eget immunförsvar) hittar fler och fler sjukdomstillstånd det ger hopp om att kunna bota. När traditionell terapi inte räcker står hoppet till CAR T-Cell. Som forskarna nu fått riktigt bra kläm om hur använda den på svårtbotbara sjukdomar,oftast cancer i olika former. Det kommer så småningom transformeras till konkret patientbehandling. Hur många cancersjuka som står i kö för denna terapi är omöjlig att uppskatta,men att det rör sig om många är glasklart.
Den svenska grenen av Reg Med (ATMP SWEDEN) där PHI finns med, förbereder nu sina medlemmar för vad CAR T-Cell står inför och kommer innebära för framtida vård och forskning. Även andra aktörer bjuds in för att ta del av den senaste utvecklingen.

SWECARNETS årliga utbildningsdag vänder sig till dig som genom forskning, kliniskt arbete eller på annat sätt är involverad i, eller intresserad av CAR T-cellsterapi. Du får en unik möjlighet att uppdatera dina kunskaper inom området och att diskutera framtidens behandlingsstrategier tillsammans med kollegor och experter.

Några av Sveriges främsta experter inom CAR T kommer att presentera resultat från standardbehandling och kliniska studier för svenska patienter, berätta om spännande framsteg och diskutera framtida utmaningar. Vi kommer också att fördjupa oss också i aktuella frågor som exempelvis urval av patienter, behandlingsuppföljning, hantering av komplexa biverkningar, högriskpatienter, återfall och rehabilitering.

Dagen är indelad i olika block. Förmiddagen inleds med en lägesbild av CAR T i Sverige, följt av ett pass särskilt riktat till politiker och beslutsfattare. På eftermiddagen fokuserar vi på forskning och klinisk verksamhet. /

Som hängiven HoloMonitorfantast ser jag enorma möjligheter om CAR T-Cell slår igenom på bred front,
naturligtvis även i Sverige,då behovet av att kunna använda tekniken HoloMonitor bygger på är som hand-i-handske för terapin. Finge man dagdrömma skulle ett minsta knyst om CAR T-Cell och HoloMonitor i ett test resultera i kullerbytta för PHI. Får man sen bevis för att dessa 2 passar ihop lika bra som jag hoppas och påstår kan Bolaget se sin lycka gjord. Mindre företag med egenutvecklad produkt som visar sig passa ihop med nåt nytt fenomen som "alla" vill ha brukar bli extremt framgångsrika. Oftast handlar det om tekniksektorn där en liten kugge saknas för att få full framgång. Nån bättre bevandrad inom detta kanske kan ge bra exempel på detta?
Hursom, vi phi,are ska inte deppa ihop bara för att aktien rasat ner i bottenträsket. Med lite flax kommer det positiva momentumet tillbaka. För potentialen...potentialen...den finns.

                                                 Mvh the99

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar