Den som handlade om Golgiaapparatusen som väl alla känner till. 😉
Det är alltså info som Universitetet i Bergen har på sin hemsida.
Artikeln berättar historiken bakom om hur forskaren Tobias Beigl upptäckte nya rön som senare mynnade ut i hans första? vetenskapliga publikation.
Jag tar mig friheten att översätta texten.Originalet läses på länken nedan.
Fra ERASMUS utveksling til publisert artikkel
Publisert: 25.03.2020
Under sin vistelse som ERASMUS-student i Arnesen-laboratoriet blev Tobias Beigl mycket intresserad av sitt projekt på det nyupptäckta NAA80-enzymet. Beigl beslutade att förlänga sin vistelse för att ta en magisterexamen för att försöka ta reda på varför celler som saknar NAA80 har en mer fragmenterad Golgi-apparat. Han publicerade nyligen sina resultat i tidskriften Experimental Cell Research med sin handledare Henriette Aksnes och kollegor i forskargruppen.
Tobias gick med i ERASMUS-programmet från universitetet i Stuttgart och ansökte om att resa på en utbytes vistelse till UiB. Han besökte NAT-gruppen vid en tidpunkt då de behövde ta reda på mer om ett nyligen identifierat enzym, NAA80. NAT-gruppen hade upptäckt att NAA80 var ansvarig för den post-translationella modifieringen av aktin, ett viktigt protein som bland annat bildar cytoskelettet, ett dynamiskt inre skelett i våra celler. Actin utför sin funktion genom att kunna polymerisera i tunna trådar eller trådar, och cytoskelettens dynamiska egenskaper gör det möjligt för celler att röra sig. Henriette hade tidigare visat att celler som saknar NAA80 rör sig snabbare. Tobias studerade organellerna i dessa celler och observerade ökad fragmentering av Golgi-apparaten.
Tobias samarbetade sedan med NAA80-kollegan Monica Hellesvik, även då en masterstudent. Monica hade nyligen optimerat en analys för att kvantifiera mängden filamentöst aktin (F-aktin) i celler med MIC-plattformens Dragonfly-mikroskop och Imaris-analysprogramvara. Tack vare denna analys lyckades Tobias och Monica hitta en möjlig förklaring till varför Golgi-apparaten var mindre kompakt i celler som saknade NAA80. I själva verket hade dessa celler mycket mer F-aktin jämfört med normala celler (figur 1). Ökade nivåer av F-aktin var också tidigare kopplade till Golgi-fragmentering.
Monica och Tobi använde också det nya verktyget i NAT-gruppen, HoloMonitor M4, ett mikroskop som kan ta bilder av levande celler och visa morfologiska förändringar i NAA80-knockoutcellerna som återspeglar deras ökade innehåll av F-aktin.
HoloMonitor skapar bilder med digital fas-holografisk mikroskopi.
Detta instrument har bidragit mycket bra till NAT-gruppens forskning och dess applikationer ökar nu när Monica använder den senaste mjukvaruuppgraderingen för kvantitativ analys som kan göras på dessa holografiska bilder (Figur 2).
Figur
2. NAA80 knockout celler undersøkt med HoloMonitor M4. Celler uten
NAA80 viste økning i areal, volum og irregularitet av overflaten.
Foto/ill.:
Beigl et al., Exp Cell Res, 2020
|
Våra grannar i Norge gör oförskämt bra PR för HoloMonitor vilket vi phi,are såklart är tacksamma för.
Vi får dessutom reda på att PHI`s App Suite fungerar mycket bra i forskningen.Ett kvitto väl värt att notera.
Tack Norge !
Mvh the99
Ps. För att gratulera Tobias till sin (kommande eller nyligen erhållna) magisterexamen och framförallt sina studier kring enzymet NAA80 lägger jag upp en bild på Tobias in action framför ett känt mjukvaruprogram.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar