När jag kollar in PHI`s hemsida ser jag att de lagt in 8 nya publikationer.De börjar komma ifatt forskarnas framsteg vilket är bra,och framförallt viktigt i marknadsföringen.Omvärlden ser fler och fler exempel på vad HoloMonitor tillför vetenskapen.Jag tippar att vi snart även kommer få se studier där Single Cell Analysis-tekniken (SCA) kommer visa upp helt nya insikter, framförallt inom cancerforskningen.
Ni bloggläsare har ju redan fått en "försmak" på vad tekniken tillsammans med HoloMonitor har potential till.
Det lär uppmärksammas i större sammanhang när väl de koreanska forskarna fått sitt patent godkänt.
Apropå SCA vet ni väl att PHI har utvecklat mjukvara forskarna kommer ha stor användning för när de väl kommer igång med tekniken?
Istället för att manuellt på egen hand göra sina studier av enstaka celler finns färdiga verktyg i PHI`s App Suite.
De har så smått börjat marknadsföra dessa verktyg kan noteras.I instagramflödet ser jag exempelvis:
"With our unique #singlecelltracking app, you will get insights into kinetic #singlecell motility, migration or drug-induced #cellmorphology changes."
"➡️info @phiab.se #singlecellanalysis #holomonitor #phiab #cellmorphology #singlecell #microscopy #livecellimaging"
Under veckan har Dagens Industri uppmärksammat AI och vad denna artificiella intelligens kan tillföra medicinteknik området.
AI hjälper oss upptäcka nya virus
En tidig varning om coronavirusets utbrott, världens första AI-utvecklade läkemedelskandidat och antibiotika som biter på resistenta bakterier. Det är bara några av de framsteg som läkemedelsindustrin liksom samhället har att tacka artificiell intelligens för.Artikeln i sig relaterar inte till PHI specifikt ska sägas på en gång.
Men den visar upp en vändning i synen på AI,att tekniken börjar ses som en styrka och inte ett hot.
Från artikeln klipper jag delar och kommenterar därefter.
"Men även på andra håll i den konservativa läkemedelsbranschen har synen på AI förändrats märkbart den senaste tiden. Det speglas inte minst av siffror från det amerikanska riskkapitalbolaget Rock Health som visar att under de senaste fem åren har 1,5 miljarder dollar investerats i bolag i USA som endera säljer till biopharma-bolag eller har biopharma-bolag som slutkunder, enligt Financial Times. Summan motsvarar enligt tidningen 25 procent av alla riskkapitalinvesteringar i AI och 21 procent av alla affärstransaktioner inom AI i USA under perioden."
Kommentar: HoloMonitortekniken genererar ofantlig mängd information vi idag inte kan tillgodogöra oss till mer än kanske 10-15%. När väl AI är fullt utvecklad till HoloMonitor kommer den informationsbasen kunna värderas i monetära termer,förutom den hjälp det kommer ge forskarna naturligtvis. Läs mitt inlägg från Juni 2019.
"Dataanalysbolaget Flatiron Health, som köptes av det schweiziska läkemedelsbolaget Roche för två år sedan för 1,9 miljarder dollar, har samlat enorma mängder anonym och ostrukturerad data på cancerområdet som sedan kommer ut som användbart underlag i jakten på patienter eller för att komplettera ansökningar om godkännande av nya läkemedel. AI kan också användas när läkemedelsutvecklingen för en viss indikation misslyckas.
Istället för att skrota dyra satsningar kan datan användas för att hitta andra patientgrupper som kanske svarar betydligt bättre på behandlingen."
Kommentar: Detta uppköp belyste jag i inlägget från 2019.Nu först observerar svensk affärspress det smarta i Roches köp.Info/data är och kommer bli ett nytt affärsområde inom medicintekniken.Företag som har teknik som förutom levererar det mest uppenbara,praktiskt användande,även kan leverera info/data som idag inte kanske kan nyttjas kommer bli hyperintressanta den dagen verktygen (AI) finns att få ut all data. Nu med en mer positiv syn på AI kommer vi se ökat intresse från bjässar som ser de möjligheter detta innebär. Läs mitt inlägg från Juni 2019.
"Astra Zeneca har under det senaste året byggt upp en stor kompetens och interna
plattformar tillsammans med externa aktörer som exempelvis det avtal som
tecknades med Benevolent AI förra våren där AI och maskininlärning ska
användas för att hitta nya potentiella läkemedel för kronisk njursjukdom
och idiopatisk lungsjukdom.
”Väldigt många av våra forskare använder maskininlärning som
analysmetod idag. Vi jobbar också mycket med bildanalys, för att
exempelvis studera röntgenbilder på tumörer över tid”, säger Anna
Åsberg, globalt ansvarig för strategi och leverans av it-lösningar till
Astrazenecas forskningsavdelningar.
Cristina Duran, chef för forskning inom digital hälsa på Astra Zeneca, beskriver också hur AI används i en pågående fas IV-studie på astmapatienter.
”Genom att utnyttja digitala verktyg med data och maskininlärning
hoppas Astra Zeneca hitta nya potentiella digitala behandlingsmetoder
som kan kombineras med traditionell medicinering för att uppnå bättre
resultat. Vi tittar exempelvis inom området för astma. I Storbritannien
är det tre astmatiker som dör dagligen och i efterhand har man kunnat
konstatera att två av tre dödsfall hade kunna förhindras."Cristina Duran, chef för forskning inom digital hälsa på Astra Zeneca, beskriver också hur AI används i en pågående fas IV-studie på astmapatienter.
Kommentar: Här klipper jag från mitt inlägg 2019.
- Det hetaste i branschen är data science, big data, tillsammans med Artificiell Intelligens (AI).
Genom åren har vi samlat oerhörda mängder information (big data) och genom AI kan vi dra slutsatser från redan insamlad data. Det gör att vi på ett effektivt och snabbt vis kan få fram nya läkemedel till patienter. Robin Brouwer, Site IT-manager på AstraZeneca."
I skenet av detta vill jag återigen lyfta fram de koreanska forskarnas lyckade framsteg i att få fram ett nytt cancerläkemedel med ny teknik.SCA tillsammans med nyutvecklade verktyg kommer leverera en ny generations (mer effektiva) läkemedel.
Avslutningsvis går det naturligtvis inte att negligera Coronavirusets härjningar.
Världens börser har fallit och regeringar har satt in massiva stödåtgärder för att stötta företag som anställda,människor i övrigt som riskerar konsekvenser.Vi får nog acceptera att detta virus har och kommer förändra vår tillvaro ganska avsevärt.
Eftersom jag enbart bloggar om PHI och till viss del min egen historia om cancer ger jag min syn ur ett Coronaperspektiv.
Sveriges regering har initierat stödpaket till svenska företag.Detta stöd gäller även de mindre företagen som ex PHI.Hur detta stöd ser ut exakt för PHI har jag ingen aning om,men skattelättnader och lån med låg ränta kommer ställas till förfogande ganska omgående.Det nämns även möjlighet att skjuta upp skatteinbetalningar (1 år?) för att företagen ska ha likviditet att stå ut tills läget stabiliserat sig någorlunda. Ur PHI`s synvinkel är detta naturligtvis välkommet,som för alla andra småföretag såklart.
Med detta bör alla tvivel sopas bort,att PHI kommer behöva aktieägarnas stöd inom en hyfsat lång horisont.
Ur mitt eget Coronaperspektiv boostar jag immunförsvaret till max.En enkel åtgärd,förutom alla rekommendationer myndigheterna lämnar (vilka bör följas till punkt och pricka).
Jag har valt att maxa intaget av C-vitamin på en daglig basis.Det efter ha läst om vitaminets förebyggande effekt just i dessa Corona-tider. För att vara tydlig : hur jag agerar är ingen rekommendation till andra.
Men som varandes i riskgrupp bör man läsa på hur man kan agera innan/om man själv åker på viruset.
Mvh the99
Säljet kommer väl vara noll detta kvartal och kanske längre.
SvaraRaderaDå lär ju nya pengar( emission)behövas trots regeringens erbjudanden.