fredag 6 december 2024

VD-Anders i intervju

Den eminenta sajten BioStock bjuder idag på en intervju med VD Anders Månsson.Min kommentar i slutet.

PHIs vd: “Emissionen är startpunkten för nästa tillväxtfas” 

6 december, 2024

Phase Holographic Imaging genomför just nu en fullt ut garanterad företrädesemission om cirka 64 Mkr och vars teckningsperiod avslutas den 20 december. Emissionslikviden kommer bland annat att användas för att stärka bolagets försäljning, accelerera utvecklingen av flaggskeppsprodukten HoloMonitor samt göra bolaget skuldfritt. Vi kontaktade vd Anders Månsson för att få veta mer.

Phase Holographic Imaging (PHI) har utvecklat HoloMonitor, ett avancerat laboratorieinstrument för icke-invasiv analys av levande celler. Till skillnad från traditionella tekniker möjliggör HoloMonitor detaljerade cellstudier utan kemisk infärgning, en kritisk fördel inom områden som läkemedelsutveckling och cancerforskning, där infärgningen kan förändra cellernas naturliga beteende.

Ny vd vid rodret

Nyligen utsågs Anders Månsson till ny vd för PHI. Månsson har omfattande erfarenhet av ledarskap inom den internationella life science-sektorn. Han siktar på att utöka den globala räckvidden och positionera PHI som ett ledande bolag inom icke-invasiv teknik för cellkvalitetskontroll. Ambitionen är också att öka försäljningen inom den prekliniska marknaden samt utveckla produkter som även är lämpliga för klinisk tillämpning.

Företrädesemission om 64 MSEK

PHI genomför just nu en företrädesemission om cirka 64 MSEK som avslutas den 20 december. Om kapitalrundan fulltecknas kommer bolagets verksamhet vara finansierad till åtminstone Q1 2026 och göra PHI skuldfritt. Företrädesemissionen är säkerställd till 100 procent genom huvudägaren Altium samt ett konsortium av externa kvalificerade emissionsgaranter genom tecknings- och garantiåtaganden.

BioStock intervjuade nyligen Anders Månsson och styrelseordförande Goran Dubravčić där de diskuterade bolagets strategi och den pågående företrädesemissionen. Se intervjun här.

Anders Månsson, vd PHI
Anders Månsson, vd PHI

Vd kommentar

BioStock sökte återigen vd Anders Månsson för en kommentar kring tillväxt, partnerskap, bolagets långsiktiga mål samt vilken roll emissionen spelar i denna ekvation.

Anders, vilka är de största utmaningarna för att accelerera försäljningstillväxten och hur ser strategin ut för att övervinna dessa?

– Vi har med det avtal som ingåtts med Altium tillgång till en global säljorganisation. Nu är det PHIs uppgift att göra denna jättelika försäljningsorganisation effektiv när det gäller försäljningen av HoloMonitor. Det handlar om att känna vår marknad, positionera våra produkterbjudanden väl, understödja med träning och utbildning osv. Arbetet är inte gjort bara för att vi har ingått avtalet. En försäljningsorganisation måste också understödjas med marknadsföring och support.

Fokus på klinisk utveckling har diskuterats under en längre tid – vad skulle detta skifte innebära för PHI och er framtida riktning?

– Vi har idag en produkt som har avgörande fördelar på den prekliniska marknaden. Produkten är liten, bärbar, har en rimlig inköpskostnad, och den är framför allt kapabel att utföra en mängd olika cellanalyser på en vanlig laptop i Windowsmiljö. Den är kort sagt lite av en schweizisk armékniv i sin litenhet och mångsidighet. Detta är avgörande fördelar i den prekliniska forskningsmiljön där man efterfrågar just mångsidigt användande, och den prekliniska marknaden för denna typ av utrustning är stor och attraktiv.

– Men vi vill också gärna utveckla modeller för den kliniska marknaden, och detta kommer att innebära flera olika saker. Dels handlar det om att utveckla nya modeller med ännu högre kvalitet, dels handlar det om att säkra GMP-sourcing i hela produktionskedjan, dels handlar det om att kvalitetssäkra hela bolaget för att nå relevanta ISO-standarder. Detta är ett långsiktigt arbete som är viktigt, men det är också viktigt att understryka att det prekliniska marknadssegment som vi har tillgång till idag är tillräckligt stort och viktigt för att ha högsta prioritet, i alla fall på kort sikt.

Kan du diskutera vikten av era pågående forskningssamarbeten?

– Idag är ju kvalitetskontroll-standarden i marknaden fortfarande baserad på traditionell mikroskopi, men att man vant sig vid att nöja sig med att studera och kvalitetsgranska celler i enbart 2D är ju en funktion av att det var de tekniska begränsningar som traditionell mikroskopi en gång medförde. Men eftersom den holografiska teknologi som vi erbjuder också tillåter monitorering av cellers utveckling i alla tre rumsliga dimensioner samt över tid (alltså i 4D) ger en mer heltäckande bild av cellernas utveckling, menar vi att detta bör göra sig gällande som en ny standard. För att uppnå detta samarbetar vi med ledande institutioner som till exempel Wake Forest Institute for Regenerative Medicine (WFIRM).

Hur kan PHI nå nya globala partnerskap för att öka bolagets tillväxt och räckvidd?

– Idag har vi ett globalt partnerskap med Altium för att det ger oss en säljstyrka i de länder där det finns en väsentlig marknad för vår teknologi. Man kunde dock också tänka sig produktutvecklings-samarbeten med större bolag med ett sortiment i cell-process-branschen. Det kunde till exempel handla om att ett sådant bolag ville integrera ett holografiskt mikroskop i sin cellprocess-utrustning, eller att de bara ville ha ett sådant holografiskt instrument i sitt sortiment. Sådana samarbeten ska vi vara öppna för, och sådant kan ju eventuellt leda till licens- eller förvärvsaffärer under de rätta betingelserna.

Ni har ett befintligt distributionsavtal med Altium som förväntas generera cirka 23 Mkr i försäljning under 2024/2025. Vilka möjligheter ser du att ytterligare stärka och optimera försäljningen?

– Avtalet med Altium stipulerar en minimiförsäljning från oss till dem på 2 miljoner EUR per år, men vi har naturligtvis förhoppningar om att så småningom nå ännu högre nivåer. Det finns en stor och växande marknad för den här teknologin, och vi har en produkt som har flera goda kvaliteter (mångsidighet, användarvänlighet, flera förprogrammerade appar för cellanalys, samt över 300 vetenskapliga publikationer till stöd för teknologin) som passar det pre-kliniska segment som vi har tillgång till. Nu handlar det mest om att tillsammans med Altium skapa en fungerande länk mellan vår produktexpertis och produktutveckling, och deras stora direkta och indirekta säljorganisation.

Vilka är de viktigaste målen med företrädesemissionen om 64,3 Mkr?

– Vi kommer att först av allt att ”städa” vår balansräkning och betala av de dyra skulder som bolaget tagit på sig tidigare. Resten av pengarna ska komplettera de stigande försäljningsintäkterna för att driva verksamheten. Exakt hur detta ska fördelas är ännu för tidigt för mig att säga med tanke på att jag ännu bara har en dryg månad i bolaget. Men det är i princip tre viktiga parametrar som ska till: 1. understödjande och accelererande av försäljningsarbetet via Altium, 2. en generell kvalitetsuppgradering i bolaget för att så småningom erhålla relevanta ISO-certifieringar och bredda marknadstillgången, samt 3. vidareutveckling av nya modeller av HoloMonitor. Sammanfattningsvis är emissionen startpunkten för nästa tillväxtfas.

Vilka fördelar innebär företrädesemissionen för era aktieägare?

– Företrädesemissionen ger kapital nog att ”städa balansräkningen”, få bort dyra lån, samt finna en affärsmodell som möjliggör att bolaget kan leva av sitt egengenererade kassaflöde. I motsats till de flesta biotechbolag som söker pengar nuförtiden är ju PHI ett bolag som har en produkt på marknaden, och dessutom en produkt med stor försäljningspotential och en begynnande stark försäljningstillväxt. Det handlar inte om att vänta och se om utvecklingen lyckas eller inte, vilket ofta är digitalt, allt eller inget, i många biotechbolag; det handlar istället om att bli ett kommersiellt dugligt bolag, om än via samarbetsavtal vad gäller globala säljstyrkor.

Avslutningsvis, var befinner sig PHI om två år?

– Ambitionen är att bolaget har nått en affärsmodell där det inte längre är beroende av annat kassaflöde än det själv kan generera. Detta handlar rimligen huvudsakligen om försäljningsintäkter, men kan också handla om samarbeten och tredjepartsinvesteringar.

Min kommentar
Alltså...Anders har precis de rätta fokuseringarna. Nästan på pricken det jag själv skrivit om som borde stå högst upp på Att Göra - listan. Godkännanden.. .godkännanden ... här beskrivet som GMP (Good Manufacturing Practise) och ISO (International Organization for Standardization) där ISO finns i ett antal varianter man gärna vill ha många av. Sen kommer det jag skrikit mig hes om : Fler versioner av HoloMonitor! Nu behöver ingen tvivla längre om att det finns på agendan. Först bekräftade Goran det i förra intervjun och nu Anders ytterligare en gång. BRA.
Han bekräftar även det jag skrivit om vart del av emissionspengarna ska gå : Understödjande till Altium för att dra igång det stora försäljningsarbetet (events,marknadsföring ..osv..)
Notera hur han beskriver Altiums försäljningsorganisation (jättelik) 😎

Summasummarum:What can I say? By the textbook och exakt det jag önskat. Det blir stort A i betyg för denna arbetsförklaring. Mvh the99

Ps. Passagen där Anders resonerar om cellprocesser lirar väldigt bra med gårdagens inlägg. "Artikelförfattarna har uppmärksammat den senaste utvecklingen av de infärgningsfria teknikerna och ser dessa landvinningar som ingångar till de mer automatiserade och integrerade (cellstudier/produktion) processer som nu växer fram."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar