onsdag 25 oktober 2023

Labbkött nu i Sverige (Breaking news)

Bloggen har i tidigare inlägg berättat om hur den alternativa köttindustrin växer med rekordfart. Läs inläggen i kronologisk ordning så får ni bättre uppfattning. 

Så är det nu dags att skriva ett nytt kapitel i ämnet. Sverige har fått sitt första köttlabb (slarvigt uttryckt).
Det är Malmöbaserade företaget Re:meat som beskriver sin verksamhet enligt följande : 

It’s all about cultivated meat
We are Sweden’s first cultivated meat company. Our focus is on development towards large-scale production of Scandinavian locally produced and radically more sustainable meat. Our core values are sustainability, affordability, and great taste – guiding us in every decision we make. We know we can’t do this alone. So, we are establishing the needed partnerships across the food value chain, to ensure buildup of a future steady supply and delivery at price leadership. 


Inledningsvis kommer företaget att satsa på nötkött,det som köttfärs och bas till produktion av hamburgare,köttbullar o liknande.

Nu är Re:meat enbart i starten av sin karriär så det kommer ta ett tag innan vi konsumenter får möjlighet att käka deras produkter.Initiativet att dra igång detta i Sverige är lovvärt och ska uppmärksammas anser bloggen. 
Snart kommer säkert fler aktörer att följa i Re:meats fotspår,men som pionjärer plöjer de en helt ny väg,drar igång en helt ny industri väl värd att bevaka och uppmuntra. Att cellodlat kött tillhör framtiden är det ingen tvekan om. 
Kan företaget attrahera starka intressenter/aktörer som även miljöprofiler med stor folklig förankring kommer de få snabbskjuts till kommersiell marknad.Av vad jag läser på deras hemsida är det även en av deras strategier att få den kick-start man siktar på.

Bloggen gillar deras initiativ att dra igång en alternativ köttproduktion i Sverige och kommer följa deras utveckling och framsteg.

ICA har visat intresse och kommer förmodligen ha första tjing som dagligvaruaktör att få sälja deras produkter.
Ica inleder samarbete med labbköttsföretag
PUBLICERAD 23 OKTOBER 2023 
Kan de även få till ett samarbete med grannen från Lund,dvs PHI med sitt excellenta cellinstrument HoloMonitor kanske vi har en 100% svensk integrerad industri i vardande.

Go for it Re:meat. Möjligheterna är många och marknaden i Sverige är troligtvis ganska stor med tanke på det allmänna miljö/djurhänsynsintresset. Bjud Greta på en celltillverkad hamburgare så kommer det säkert gå undan. 😎

                                            Mvh the99

1 kommentar: